18.06.2020.
Društvo

OSVEĆENJE NOVOSAGRAĐENE CRKVE U RAVNJU

Branislavu Nedimoviću orden Svetog vladike Nikolaja

U Ravnju je 11. juna svečanom liturgijom osvećena novosagrađena Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Osvećenje je obavio episkop šabački gospodin Lavrentije uz više sveštenika i đakona šabačke Eparhije. Ovom događaju je prisustvovalo mnogo Ravnjanaca, ali i predstavnika lokalne samouprave. Inače, profesor Tomislav Pavlović je poklonio svoje imanje u blizini škole kako bi se crkva sagradila, sama ideja za realizaciju ovog projekta je potekla od Mesne zajednice Ravnje i zasavičkog paroha Milorada Pavlovića. Ovom prilikom, episkop šabački gospodin Lavrentije dodelio je bivšem gradonačelniku Sremske Mitrovice, a sadašnjem ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću orden Svetog vladike Nikolaja zbog zalaganja da se crkva sagradi.

– Od trenutka kada je gospodin Nedimović došao po blagoslov da se ova bogomolja sagradi i sve do sada, video sam da je reč o ličnosti koja nosi ljubav prema svom rodu i Bogu i zato od danas nosi orden sveca iz Lelića i neka se njime ponosi. Zahvaljujući gospodinu Nedimoviću izgradnja ove bogomolje je odmah počela i završena je na radost svih nas, rekao je šabački episkop.

Nedimović je tom prilikom zahvalio šabačkom episkopu i svima koji su učestvovali u izgradnji Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Predsednik Mesne zajednice Ravnje Radmilo Budečević istakao je da se to selo u poslednjih 15 godina veoma razvilo.

– Taj buran razvoj imamo zahvaljujući Branislavu Nedimoviću, koji je uradio i više nego što je bio u početku dogovor. Od staromodnog sela, koje je imalo ruiniran Dom kulture, koje nije imalo ni poštu, ambulantu, koje je imalo lošu infrastrukturu, Ravnje je sa novosagrađenom crkvom postalo jedna mala varošica, rekao je Budečević.

Prema rečima direktora Agencije za ruralni razvoj Petra Samardžića lokalna samouprava je mnogo uradila za uređenje ruralne infrastrukture.

– Asfaltirani su putevi i ulice, uređene su saobraćajnice, gradile su se kapele, grade se parohijski domovi. Danas smo u Ravnju, koje je napokon dobilo svoju svetinju. Lično sam ovim ponosan i zadovoljan, jer selo iz kog vodim poreklo, napokon ima svoju crkvu, rekao je Samardžić.

Z. Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.