04.06.2020.
Društvo

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE RUMA

Posle dva meseca pauze, ponovo Rumski vašar

Na sednici Štaba za vanredne situacije, koja je održana 29. maja, jednoglasno je doneta odluka u vezi sa ponovnim održavanjem čuvenog Rumskog vašara. Naime, zbog vanrednog stanja i epidemije koronavirusa, u aprilu i maju je važila odluka o zabrani njegovog održavanja. Imajući u vidu aktuelnu situaciju, kao i mere Kriznog štaba, održavanje vašara je dozvoljeno, ali uz odgovarajuće preventivne mere koje su dogovorene sa JP „Komunalac“.

– One se odnose na mere preventivne zaštite, dezobarijere, dezinfekciju vozila na svim ulazima na vašar, uz prisustvo volontera Crvenog krsta i volontera lokalne samouprave, koji će pomoći održavanje te tradicionalne manifestacije – kaže Slađan Mančić, prvi čovek rumske opštine i komandant Štaba za vanredne situacije.

Rumski vašar se, tradicionalno, održava svakog trećeg u mesecu.

– Uzeli smo u obzir rasprostranjenost vašara na četiri lokacije, četiri segmenta, odnosno dela gde se prodaje mehanizacija, stočnog dela, ugostiteljskog dela i dela za robu široke potrošnje. Zaključili smo da takvu manifestaciju možemo da organizujemo u okviru dozvoljenih mera i preporuka Kriznog štaba, ali i naših mera koje smo naložili JP „Komunalac“ da ih sprovede – rekao je Mančić.

Direktor JP „Komunalac“ Dragan Panić je dodao da se ovo preduzeće već spremilo za održavanje vašara uz određene preventivne mere. Naravno, kada ovaj broj naših novina bude izašao iz štampe, on će se upravo i završiti.

– Na punktovima ćemo dezinfikovati sva vozila. Uz pomoć volontera Opštine i Crvenog krsta sprovodićemo mere dezinfekcije i na samom vašaru, tako da ćemo, uz podelu maski i dezinfekciju, sa uspehom sprovesti sve ove mere koje je naložio Štab za vanredne situacije naše opštine. Ljudi koji dolaze i posećuju vašar imaju sklopljene ugovore sa nama, mada se mi nadamo da će, u skladu sa situacijom, na ovaj prvi vašar doći njih manje. U svakom slučaju svi oni koji imaju ugovore mogu da dođu – istakao je Dragan Panić.

Na ovoj sednici Štaba za vanredne situacije se raspravljalo i o sportu, tačnije sredstvima koja se uplaćuju sportskim klubovima. Bilo je predloga, po ukidanju vanrednog stanja, da se aneksiraju ugovori sa sportskim klubovima i da se sredstva za drugi kvartal ne isplate, s obzirom na to da nije bilo takmičenja, kao i da su sezone završene.

– Mi smo odlučili da nema potrebe da uskraćujemo klubovima taj novac, bez obzira na to što nema takmičenja. Finansiramo 52 sportska kluba koja su na konkursu ostvarila to pravo, a visina sredstava za drugi kvartal je nešto ispod sedam miliona dinara. Kroz ovu isplatu želimo da popravimo finansijsku situaciju svih tih klubova. Želimo da ta sredstva iskoriste na pravi način, za poboljšanje kvaliteta sporta u njima – ukazao je Slađan Mančić.

On je zato pozvao sve klubove da od 1. juna podnesu zahteve za isplatu drugog kvartala, a novac će im vrlo brzo biti isplaćen.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.