28.05.2020.
Kultura

GRADSKA BIBLIOTEKA

Dani slovenske pismenosti u septembru

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. maja su obeležili uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima, a ovo je ujedno i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture koji se obeležava od prošle godine. Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su postavili temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

Ovaj datum je i bitan deo kulturne manifestacije koju u Rumi organizuje Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ upravo pod nazivom „Dani slovenske pismenosti i kulture“. Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom rumske Opštine, sa idejom da predstavi najznačajnije segmente tradicionalnog i savremenog stvaralaštva slovenskih naroda.

Kako saznajemo od direktora Gradske biblioteke Željka Stojanovića, ove godine će se održati jubilarna, deseta manifestacija. Svake godine do sada je održavana u drugoj polovini maja, sa nizom zanimljivih kulturnih sadržaja.

– Pripremili smo bogat program, sa brojnim zanimljivim gostima i predavačima. Obezbeđena su i sredstva, a pored lokalne samouprave, u podršku bi ove godine trebalo da se uključi i Pokrajina. Međutim, zbog epidemije koronavirusa, ovu jubilarnu manifestaciju smo pomerili za početak septembra – kaže Željko Stojanović.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.