14.05.2020.
Poljoprivreda

STANJE USEVA

U aprilu trebalo više kiše

Početkom maja pšenica se nalazi u fazi početka klasanja. Do aprila ova kultura je izgledala jako dobro na najvećem delu zasejanih površina. Međutim, april je protekao skoro bez padavina, a ovaj mesec su obeležili i jaki vetrovi. Nedostatak vlage je uslovio da pšenica znatno uspori u svom rastu i razvoju. Srećom, početkom maja je palo od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru što će pomoći u oporavku useva.

– Početak cvetanja pšenice je pravi momenat da se izvrši zaštita od bolesti, pre svega, klasa, ali i gornjih listova i ukoliko ima potrebe i zaštita od štetočina. U dosadašnjem toku vegetacije nije bilo većih problema sa bolestima i štetočinama, ali je ovo trenutak da se zaštitom sačuva potencijalni prinos – savetuje Goran Drobnjak, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma.

U aprilu, odnosno, u optimalnom agrotehničkom roku, završena je setva jarih kultura u rumskoj opštini. Zbog nedostatka vlage i usled lošije pripreme zemljišta, posebno na težim zemljištima, kao i zbog lošijih sejalica, došlo je do neujednačenog nicanja useva. Kiša koja je pala doprineće potpunijem nicanju. U nastupajućem periodu poljoprivrednike očekuje borba protiv korova.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.