03.04.2020.
Aktuelno, Izdvojena vest

VREME I USEVI

Pšenica u fazi vlatanja, čeka se toplije vreme za setvu

Pšenica se nalazi u fazi početka vlatanja, a kada dođe do porasta temperature, trebalo bi obaviti tretman protiv korova. Na parcelama gde se ukaže potreba treba uraditi i zaštitu od bolesti.

Valja obići parcele i tamo gde ima potrebe, bilo bi dobro da se to uradi u jednom prohodu. Zaštitu od bolesti, kao agrotehničku meru, treba obavezno uraditi. Poslednjih godina je sve veća prisutnost bolesti na pšenici koja izaziva veliku štetu. Poljoprivredni proizvođači su upoznati sa značajem zaštite pšenice od bolesti i zato sve više primenjuju mere zaštite kako bi postigli veće prinose – kaže Goran Drobnjak, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Ruma.

Kada je reč o prolećnoj setvi, pre snega, pri kraju marta, počela je setva šećerne repe, koja je zbog vremenskih uslova prekinuta. U toku su intenzivni radovi na predsetvenom đubrenju, a uglavnom se primenjuju azotna đubriva. Nastavlja se setva šećerne repe, a sačekaće se porast temperature kako bi se zemljište ugrejalo i dostiglo temperaturu da bi se počelo sa setvom ostalih jarih kultura: suncokreta, soje i kukuruza. Za suncokret je neophodno da se temperatura zemljišta na tom setvenom sloju podigne barem na osam stepeni, za soju je potrebno od osam do deset, a za kukuruz barem deset stepeni da bi se krenulo sa setvom. 

Ne treba žuriti, valja sačekati povoljne prilike, jer setvom u hladno zemljište se produžava period nicanja. Tako može doći do propadanja semena, koje je izloženo napadu štetočina i bolesti. Na taj način može doći do smanjenja sklopa i smanjenja broja biljaka po hektaru. Zato je savet da se sačeka viša temperatura koja će usloviti bolje nicanje i sklop biljke – ističe Goran Drobnjak.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.