05.12.2019.
Društvo

DONJI PETROVCI

Asfaltiran prilaz groblju

Žiteljima Donjih Petrovaca ovih dana je rešen veliki problem, s obzirom na to da je 26. novembra završeno asfaltiranje prilaznog puta od sela do groblja, gde nikada nije postojao asfalt, nego samo poljski put. To znači da su meštani ovog sela, kada bi se sprovodila sahrana po kiši ili snegu, morali da idu po blatu, iako je već nekoliko puta nasipano rizlom.

– Mesna zajednica nam se obratila za pomoć , izašli smo im u susret i posle rebalansa, kada smo odredili dodatna sredstva za ovaj put, to smo ljudima i obećali. Put je dužine oko 450 metara, a vrednost radova na njegovom asfaltiranju je 4,3 miliona dinara. Mislim da će meštanima Donjih Petrovaca ovo uređenje puta mnogo značiti. Naravno, i oni zaslužuju kao i drugi građani, da kakvo god da je vreme, mogu nesmetano doći na sahranu, ili  posetiti grobove najmilijih – rekao je predsednik rumske Opštine Slađan Mančić.

On je najavio da je, u okviru ugovora na održavanju putne mreže, ostalo neutrošeno još oko četiri miliona dinara. Zato će se pored već urađenog puta, još jedan deo srediti, kako bi se formirao parking prostor za desetak vozila.

Takođe, očekuju se i radovi na asfaltiranju u Hrtkovcima. Trebalo bi da se sa desne strane puta, u blizini novog pogona firme „DAG Co“ uradi trotoar, kako bi se poboljšala bezbednost zaposlenih u ovoj kompaniji, koja ima oko 400 radnika.

Kada je reč o Donjim Petrovcima, ovo selo je u planu i za postavljanje novih autobuskih stajališta, tačnije, jednog u centru sela, čime bi putnici bili zaštićeni od loših vremenskih uslova.

– Uskoro počinjemo postavljanje 25 novih autobuskih stajališta, 18 u seoskim mesnim zajednicama, ostale u gradu. Ova autobuska stajališta su određena u okviru participativnog budžetiranja, a imajući u vidu da smo odredili više sredstava no što je vrednost tendera, autobuska stajališta će biti urađena u još nekoliko seoskih mesnih zajednica – istakao je Slađan Mančić, prilikom boravka u Donjim Petrovcima.

On je ukazao i da je, u sklopu pripreme budžeta za narednu godine, izdvojeno 25 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za puteve Donji Petrovci- Dobrinci i Grabovci-Klenak.

– Očekujem da ćemo polovinom februara objaviti tender za izbor projektantske kuće koja će raditi projekte za ove puteve. Po okončanju tih projekata, sa njima ćemo konkurisati za sredstva – pojasnio je Mančić.

Radoslav Garić, predsednik Saveta MZ Donji Petrovci je izrazio zadovoljstvo zbog urađenog puta, a dosadašnje stanje, slikovito je uporedio sa scenama iz filma „Ko to tamo peva“.

– Do sad niko nije imao razumevanja za naše potrebe. Predsednik Mančić nas je poslušao, ispoštovao i hvala mu na tome. Takođe, put Donji Petrovci-Dobrinci čekamo celu večnost, ali imamo strpljenja i moramo da čekamo. Nadamo se da će biti i to, jer sve što nam je do sada obećano, i realizovano je. Mi smo takozvano „slepo crevo“,  jer do Auto-puta imamo devet kilometara, a ovako, kud god da krenemo imamo 40 kilometara, tako da će nam mnogo značiti taj put – istakao je Radoslav Garić.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.