07.11.2019.
Društvo

U ŠIMANOVCIMA POLOŽEN KAMEN TEMELJAC

Gradi se nov vrtić

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Opštine Pećinci mr Željko Trbović, položili su 30. oktobra kamen temeljac za novi objekat Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“ u Šimanovcima, zajedno sa direktorom Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljkom Kovačevićem i predsednikom Saveta mesne zajednice Šimanovci Aleksandrom Mandićem.

Vrednost radova na izgradnji IA faze novog objekta je 66,7 miliona dinara, a sredstva je preko Uprave za kapitalna ulaganja, obezbedila Pokrajinska vlada. Procenjena vrednost ukupne investicije je 120 miliona dinara.

– Naša namera je da zajedno sa lokalnom samoupravom rešimo ovaj višedecenijski problem. Do kraja naredne godine završićemo ovaj objekat od 1.700 kvadratnih metara, koji će deci i zaposlenima pružiti najbolje uslove za boravak i rad. Pitanje demografije i nataliteta je najvažnije pitanje danas u Srbiji, a izgradnja novih vrtića daje sigurnost roditeljima, što doprinosi i proširenju porodice. Opština Pećinci se ubrzano razvija, jer imamo brojne domaće i strane investitore koji ovde posluju, i mi ćemo zajedničkim snagama rešiti najurgentnije probleme ove opštine,  istakao je predsednik Mirović.

Sadašnji prostor šimanovačkog vrtića, koji se nalazi na spratu zgrade osnovne škole, nije adekvatan ni po uslovima koje pruža, ni po kapacitetu. Zbog toga je ovo izuzetno značajna investicija za opštinu Pećinci, naglasio je predsednik Opštine mr Željko Trbović.

– Novim objektom rešavamo problem sa smeštajem dece u vrtić, ne samo roditeljima iz Šimanovaca, već i roditeljima iz cele opštine, koji su zaposleni u Šimanovcima i koji žele da decu ovde upišu u predškolsku ustanovu. Reč je o kapitalnoj investiciji, za koju naša opština ne bi bila u mogućnosti sama da obezbedi sredstva. Zato sam zahvalan Pokrajinskoj vladi i predsedniku Miroviću, na razumevanju koje pokazuju za potrebe građana pećinačke opštine i nadam se da će ovako dobra saradnja između lokalne samouprave i Pokrajinske vlade biti nastavljena i u budućnosti – izjavio je Trbović.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i mališani iz vrtića sa svojim vaspitačicama, ali i brojni građani Šimanovaca.

Branka Milošević, majka petogodišnjeg Tadije i devetomesečne Tajane, kaže da će roditeljima i deci novi objekat mnogo značiti.

– Sam prostor sadašnjeg vrtića nije neuređen, ali je neuslovan, jer se nalazi na spratu i teško mi je da se svakoga dana penjem sa dvoje dece. Zbog sprata je, takođe, nemoguće izvoditi jaslenu grupu u park. Novi objekat će nam mnogo značiti, jer će nam rešiti sve ove probleme – rekla nam je Branka Milošević.

Da je novi objekat nešto što šimanovački roditelji jedva čekaju, potvrdila nam je i Željana Krstić, majka dvogodišnjih bliznakinja Lene i Lare, koje su ovom trenutku na listi čekanja za upis u vrtić.

– Mnogo će mi značiti mogućnost da upišem decu u vrtić, jer ću tada moći da radim, a da znam da su mi deca za to vreme na sigurnom i u odličnim uslovima – kaže Željana Krstić.

Predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ ima objekte u svih 15 naselja pećinačke opštine, a objekat u Šimanovcima je jedini u kojem postoji lista čekanja.

– U objektu u Šimanovcima trenutno je upisano 164 dece, a na listi čekanja je još 35 mališana. Novi objekat će nam omogućiti da u potpunosti ukinemo liste čekanja. Iako očekujemo da će, zahvaljujući ubrzanom privrednom razvoju naše opštine, broj dece u objektu u Šimanovcima rasti u narednim godinama, ovom investicijom dugoročno se obezbeđuju potrebni kapaciteti – kaže direktorka predškolske ustanove Anita Volčevski.

Temelje novog vrtića osveštao je arhijerejski namesnik pećinački Bojan Mijanović, uz sasluženje šimanovačkog mesnog paroha Željka Kretića i donjotovarničkog paroha Saše Milijaševića.

Pokrajinska vlada je od jula 2016. godine do danas, uložila 224 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata na teritoriji opštine Pećinci, za realizaciju projekata u oblastima zdravstvene zaštite, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, vodosnabdevanja i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kao i saobraćajne infrastrukture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.