24.10.2019.
Poljoprivreda

ODRŽANA LICITACIJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Veliko interesovanje za zakup

Licitacija poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini održana je u Gradskoj kući 17. i 18. oktobra. Prema rečima načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštite životne sredine licitacija je protekla u najboljem redu, a bio je i veliki broj zainteresovanih poljoprivrednika.

–Katastarske opštine koje su bile u ponudi, date su u zakup po početnoj ceni. Naši poljoprivredni proizvođači  su se međusobno dogovorili i podelili raspoložive poljoprivredne površine, kako se cena zakupa ne bi povećala.  Prosečna cena je bila 264 evra po hektaru za zemljište četvrte klase, i to je bitna razlika u odnosu na prošlu godinu. Oko dve hiljade hektara smo imali u ponudi i u prvom krugu je zakupljeno oko 1800 hektara. Kao i prethodnih godina, nije bilo zainteresovanih za naše pašnjake, rekao je Nastović.

Predsednik komisije za licitaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Bogdan Kuzmić istakao je da je ovogodišnje nadmetanje za zakup održano u dva termina upravo zbog veliko interesovanja poljoprivrednika.

–Zemljište je otišlo u zakup po početnoj ceni, što je dobro i za poljoprivrednike i lokalnu samoupravu, jer tako neće doći do povećanja zakupa sledeće godine. Interesovanje i atmosfera na samoj licitaciji su zaista bili zadovoljavajući. Mislim da su poljoprivrednici zadovoljni. Okvirno, cena zakupa poljoprivrednog zemljišta je skoro ista kao i cena za zakup nečijeg privatne poljoprivredne zemlje, naveo je Kuzmić.

On je doda da je na ovogodišnjoj licitaciji bio je i jedan dugogodišnji zakup i to na 30 godina, koji podrazumeva investiociono ulaganje.

– Na tom zemljištu je u planu da se posade sadnice trešanja. Reč je o poljoprivredniku s našeg prostora. Bio je i jedan zakup na pet godina, dok je većina zemljišta zakupljeno na godinu dana, rekao je Kuzmić.

Bogoljub Kvačanović, poljoprivrednik iz Laćarka, istakao je da je veoma zadovoljan ovogodišnjom licitacijom.

– Uzeo sam u zakup, i to po početnoj ceni od 43.000 dinara i to u Laćarku. Planiram da tu posejem kukuruz i soju. To je kvalitetna zemlja, rekao je Kvačanović.

Z. Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.