05.09.2019.
Društvo

OPŠTA BOLNICA

Nabavljena nova oprema

Na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava bolnicama u Vojvodini za nabavku nedostajuće opreme i aparata, za Opštu bolnicu su odobrena sredstva u iznosu oko 27 miliona dinara. Tim sredstvima su nabavljeni endoskopski stup za kolonoskopiju, šest pacijent-monitora za praćenje osnovnih životnih funkcija, i to dva za urgentni prijem i četiri za jedinicu intenzivne nege, kao i dva aparata za anesteziju u hirurškim operacionim salama. Tim povodom, Opštu bolnicu je posetila zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo Snežana Bojanić, koja je navela da je mitrovačka bolnica od sada dobila oko 144 miliona dinara.

– Ovaj događaj je još jedan dokaz koliko Pokrajinska vlada ulaže u zdravstvo u Vojvodini. Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo imaju veliko poverenje u ljude koji rade u ovoj bolnici, a u u prilog tome govori činjenica da je do sada odobren velika novčana sredstva. Ova bolnica pokazuju veliku brigu za pacijente iz Srema, budući da je Sremski okrug jedan od najmnogoljudnijih u Vojvodini, a da je Opšta bolnica u Sremskoj  Mitrovici jedina u kojoj ljudi u Sremu mogu da se leče. Izuzetno sam zadovoljna što je Opšta bolnica dobila jedan ovakav kolonoskop, s obzirom na to da Mitrovica ima vrlo dobre gastroenterologe, priznate stručnjake, rekla je Snežana Bojanić Stojić.

Direktor Opšte bolnice dr Živko Vrcelj je naveo da je ovim sredstvima omogućena obnova bolničkih aparata.

–Nabavili smo endoskopski stub sa kolonoskopom  izuzetno dobrih karakteristika. Do sada smo imali kolonoskop koji se često kvario i zbog toga su postojale liste čekanja. Dobili smo šest pacijent- monitora , dva za bolnički prijem i četiri za intenzivnu negu. Nadamo se da će uskoro biti i još neki konkurs kojim bismo mogli da obnovimo opremu. U planu je da se obnovi i endoskopski stub sa gastroskopom, što bi poboljšalo rad u gastroenterološkoj ambulanti. Pored toga, dobro bi bilo kada bismo nabavili i blatekse za odeljenja, još jedan CT aparat. Zadovoljni smo sa svim onim što Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo čine za našu ustanovu, izjavio je dr Živko Vrcelj.

Specijalista gastroenterologije dr Velimir Novaković je istakao da će se nabavkom novog endoskopskog aparata smanjiti liste čekanja za preglede.

–Ovaj aparat je novije generacije značajno će podići nivo rada u našoj bolnici. On nam je bio neophodan jer naša bolnica pokriva sedam domova zdravlja, radi skrining programe preventivnog otkrivanja zloćudnih bolesti debelog creva, koje su u naletu poslednjih godina. Aparat ovakvog kvaliteta može samo vrhunski da podigne nivo rada. Na godišnjem nivou obavi se oko 1500 endoskopskih pregleda, skoro svaki dan se uradi do deset, što je veliki broj, ali ukazuje i na to kolike su potrebe, naveo je dr Novaković.

Z. Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.