15.08.2019.
Poljoprivreda

DR VUK RADOJEVIĆ, POKRAJINSKI SEKRETAR ZA POLJOPRIVREDU

Neophodno je udruživanje poljoprivrednih proizvođača

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je usvojilo u maju elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom „Sremski rejon/Srem“ koje je uradilo Udruženje vinara „Srem – Fruška gora“. Time je ovo udruženje postalo nosilac najveće oznake geografskog porekla u Srbiji. U nju su uključene 34 vinarije sa više od 150 vrsta vina.

Na ovu temu smo razgovarali sa Pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojevićem, prilikom njegovog boravka u Rivici, selu poznatom po proizvodnji vina i manifestaciji „Dani vina“.

Dr Vuk Radojević nam je govorio o tome, šta ova oznaka znači za proizvođače, ali i koje obaveze pred njih postavlja.

– Oznaka geografskog porekla „Sremski rejon/Srem“ je izuzetno bitna. To je počelo kao inicijativa samih proizvođača, oni su se okupili u Udruženje „Srem – Fruška gora“, pokrenuli inicijativu i dobili finansijsku podršku Pokrajinske vlade preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Tu ideju su uspešno realizovali i označili sva vina sa ove teritorije – kaže dr Radojević.

On dodaje, da svakako ova oznaka nosi i određenu obavezu da se vina proizvode po određenim standardima, ali će, sa druge strane, zbog toga biti prepoznata na tržištu.

– To će vinarima olakšati put do krajnjeg potrošača i svakako, cenu vina učiniti boljom. Verujem da je to jedini put, i opet podvlačim tu potrebu udruživanja. Vinari su se udružili, dobili su podršku za to, uradili su elaborat za oznaku geografskog porekla i sada jedinstveno nastupaju na tržištu. Ono o čemu dalje treba da razmišljaju, a u razgovoru sa njima to sam i prepoznao, je osnivanje vinarske zadruge, kao sledeći korak. To jesu pravi modeli koje moramo promovisati, i široj javnosti poslati jednu nedvosmislenu poruku o potrebi udruživanja oko istog cilja i interesa, kako bi zaštitili, u okviru toga, i svoje pojedinačne, individualne interese – rekao je za naše novine dr Vuk Radojević.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.