11.07.2019.
Politika

NENAD BOROVIĆ, ODBORNIK I POSLANIK DEMOKRATSKE STRANKE

Posle 23 godine isključen iz stranke

Izvršni odbor Demokratske stranke je, većinom glasova, izglasao isključenje iz stranke Nenada Borovića, odbornika u SO Ruma i poslanika u Pokrajinskom parlamentu, kao i dugogodišnjeg predsednika Opštinskog odbora ove stranke u Rumi.

Ista sudbina je zadesila i Gorana Savatića, odbornika u rumskoj skupštini.

U razgovoru za  M NOVINE Nenad Borović kaže da je dobio i pismeno  rešenje o isključenju  i da će se na njega žaliti Statutarnoj komisiji stranke. Ako ne, odlazi iz jedine stranke u kojoj je bio član i to veoma aktivan, skoro 23 godine, naravno sa velikom gorčinom i razočaran u ljude koji je sada vode. Zvaničan razlog za isključenje je učešće u radu sednica kako lokalnog, tako i pokrajinskog parlamenta.

Tačnije Borović i Savatić su, odmah po donošenju odluke bojkotovali skupštinski rad, o čemu su i M NOVINE pisale, ali su se potom vratili i prisustvovali sednicama SO Ruma.

Na naše pitanje zašto, Nenad Borović kaže da je  od samog starta bio protiv tog bojkota, ali je  smatrao da treba da se solidariše  sa onima koji su išli u proteste.

– To  se moglo podvodvesti pod solidarnost dok je imalo smisao i dok su protesti trajali. Kad su protesti stali, ta solidarnost je izgubila smisao.  Imao sam  problem,  mislim da su građani glasali za mene da u toj skupštini budem onaj  ko se zalaže za neka pitanja u njihovom interesu, na primer,  neki komunalni problemi, izdvajanja sredstva iz budžeta i da  ja mogu u ime njih da postavim neka pitanja i  eventualno, doprinesem da se neki problemi reše. To su bili moji motivi. U SO Ruma su bila na dnevnom redu važna pitanja kao što su Statut, prenošenje prava Doma zdravlja sa lokalne samouprave na Vladu Vojvodine i mislim da bi bilo u redu da ja kažem svoje mišljenje i zato sam prekinuo bojkot – kaže Borović i dodaje, gde su nastali problemi.

– Sa druge strane,  u samoj  odluci Predsedništva DS, a to je trebalo biti verifikovano na Glavnom odboru, a nije, piše da se bojkotuju institucije u kojima se ne poštuju demokratska pravila, procedure i principi. To  mi je bilo problematično, koje skupštine da bojkotujemo. U SO Ruma i Skupštini AP Vojvodine prava i procedure se apsolutno poštuju i bio bih lažov kada bih rekao da to nije tako. Materijale dobijamo na vreme, mogu da diskutujem koliko mi poslovnik dozvoljava, predam amandmane, iznesem predloge… niko me ne sprečava u tome, niti me je neko vređao, bez obzira koliko sam bio kritičan – pojašnjava svoje motive Borović za učešće u radu lokalne i Pokrajinske skupštine.

On kaže,  da su ovo ipak formalni razlozi za isključenje, a da je suština u tome da se još pre  dve godine zamerio nekim bivšim funkcionerima DS kada je,  kao član Radnog tela za ispitivanje nepravilnosti i malverzacija u trošenju sredstava DS, otkrio velike nepravilnosti koje su, pre svega, učinili Dragan Đilas i Dušan Elezović.  Oni su tada  bili na čelu Demokratske stranke.

– Bilo je  veoma štetnih ugovora po DS i ja se nisam libio da tražim da se te stvari isteraju do kraja i da se pokrenu, ne samo disciplinski, nego i krivični postupci. Već sam tada potpao pod udar nekih interesnih grupa i ovo je po meni, samo neki formalni razlog za izbacivanje. Meni se spočitava, da sam zbog odlaska na sednice naštetio ugledu stranke, dakle  zato  što sam išao da kažem nešto suvislo, štetio ugledu stranke, a nisu ga narušili oni koji su DS doveli do dužničkog ropstva i oni koji su nas politički upropastili. To je potpuni nonsens – kaže Nenad Borović.

On ističe da u  svakoj stranci mora da postoji sloboda i demokratska misao, kao i pravo na izbor, posebno to važi za Demokratsku stranku.

– Iskoristiću pravo na žalbu. U stranci sam od 1996. godine i  nikad nisam bio član nijedne druge stranke. Pomalo je to gorak osećaj, kada su neki vaši principi bačeni u smeće, nisam očekivao da se neko može isključiti iz stranke zato što insistira na poštovanju istih – kaže Borović i dodaje da sebe ne može da zamisli kao sledbenika politike „Dveri“ ili Dragana Đilasa.

– Da sam to hteo,  ja bih bio član tih stranaka. Mi smo bili stranka  građanske orijentacije, sada smo otišli udesno i očigledno, tu mesta za mene nema – zaključuje za naše novine Nenad Borović.

Dodajmo još, da je na Izvršnom odboru DS 12 članova glasalo za izbacivanje iz stranke Nenada Borovića i Gorana Savatića, dok je pet bilo protiv i oni su tražili da se ovi dugogodišnji aktivni članovi samo opomenu.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.