04.07.2019.
Ekonomija

SEDNICA SO IRIG: USVOJENA ODLUKA O ZAVRŠNOM RAČUNU BUDŽETA ZA PROŠLU GODINU

Dobra realizacija budžeta

 

Odluka o završnom računu budžeta za 2018. godinu doneta je na 32. sednici SO Irig koja je održana 25. juna. O realizaciji budžeta u minuloj godini govorio je Ilija Jocić, šef Službe za finansije, utvrđivanje i naplatu javnih prihoda i inspekcijske poslove. Podsetimo, prošlogodišnji budžet, posle trećeg rebalansa u decembru, iznosio je 720,9 miliona dinara.

Prošla godina je završena sa budžetskim suficitom od 3,8 miliona dinara, dok je procenat realizacije budžeta oko 72 odsto.

– Ukupni prihodi budžeta su bili 499,5 miliona dinara, a rashodi 491,6 miliona. Manje ostvarenje prošlogodišnjeg budžeta je zbog prenetih projekata i pokretanja postupaka javne nabavke u ovoj godini. Ovogodišnji budžet je 1,02 milijardi, sa svim uračunatim projektima za koje smo konkurisali, a od kojih smo već za neke i dobili sredstva, na primer za Stazu zdravlja 115 miliona, a očekujemo još oko 150 miliona od Uprave za kapitalna ulaganja za Grebenski put od Venca do Zamjevca – rekao je Ilija Jocić i dodao da se očekuje da će realizacija ovogodišnjeg budžeta biti znatno veća.

Stevan Kazimirović, predsednik iriške Opštine ističe da je zadovoljan ostvarenjem budžet, jer je nešto manji procenat zbog projekata koji su dobijeni u drugoj polovini godine, te nisu mogli biti realizovani do kraja 2018. godine.

– Sredstva dobijamo tek kad se završe nabavke, pa smo tek u ovoj godini radili nabavke, na primer, za Stazu zdravlja koja je preko 100 miliona dinara, a ostvarenje će biti u ovoj godini. Preneli smo devet projekata: Stazu zdravlja, renoviranje objekta u Šatrincima, preneta je zgrada socijalnog stanovanja čija je vrednost oko 60 miliona dinara, gasifikacija naseljenih mesta, crpna stanica Borkovac …Najveća realizacija i priliv je kod poreza na zarade, jer imamo mnogo više zaposlenih. Tako je 2015. godine nezaposlenost iznosila 52 procenta, a sada je pala 11 procenata – ističe predsednik Kazimirović.

Irižani, osim u svojoj opštini, rade i u Iđiji, Rumi…

– Samim tim je smanjen broj onih koji su korisnici prava materijalne pomoći za trećinu. Sada imamo problem da moramo da tražimo radnu snagu. Na početku mandata gotovo svi su dolazili da traže posao, a sada mi zovemo i nudimo posao. U ovoj godini očekujemo otvaranje nekoliko pogona, nama su bitni mali pogoni sa 20 do 50 ljudi, i oni više vezani za voćarstvo, vinogradarstvo, hladnjače, turizam – kaže Stevan Kazimirović i dodaje da se uskoro otvara hladnjača firme „Interprom“ koja najviše radi sa višnjom.

U starom pogonu Fabrike obuće otvoriće se firma za reciklažu i ona će uposliti 20-tak ljudi, a u toku su i razgovori sa firmama iz Slovačke, opet vezano za hladnjače i voćarstvo.

– Za neke veće firme mi i nemamo radne snage. Očekujem ove godine da će nezaposlenost pasti bar za još dva procenta, mada mi u tih 11 odsto nezaposlenih imamo i studente, invalide rada, one koji čekaju uslov za penziju, dakle prihodi od zarada u ovogodišnji budžet bi trebalo da budu još veći – ističe Stevan Kazimirović.

Na ovoj sednici iriški odbornici su imenovali predsednika, članove i sekretara Izborne komisije za sprovođenje izbora za članove saveta MZ, kao i rešenje za predsednika, članove i sekretara drugostepene Izborne komisije.

Takođe, usvojen je izveštaj o radu za prošlu i program rada za ovu godinu Doma zdravlja Irig, kao i Agencije za ruralni razvoj iriške opštine.

 

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.