27.06.2019.
Poljoprivreda

POLJOPRIVREDA

Žetva pred vratima

Tokom protekle nedelje, na oglednim poljima u Sremskoj Mitrovici i Rumi održani su Dani, koje su na poziv saradnika iz Poljoprivredne stručne službe iz Sremske Mitrovice i Rume obišli i Milan Aleksić direktor Agencije za razvoj opštine Pećinci i Marijana Panić predsednica pećinačkog Udruženja poljoprivrednika.

Kako nam je rekao direktor Aleksić, tokom razgovora sa stručnjacima iz PSS i poljoprivrednicima i na osnovu onoga što se videlo na oglednim poljima, kišno proleće najviše štete je nanelo pšenici.

– Kiša koja je padala tokom proteklih meseci, najviše štete je nanela pšenici koja je obolela od fuzarijuma. Na ovim Danima polja video sam da su usevi u našoj opštini negde između Sremske Mitrovice, gde je najgora situacija i Rume gde je nešto bolje. Teško je bilo poljoprivrednicima, jer je bilo dosta kišnih dana i pala je velika količina kiše, koja je pogodovala razvoju ove bolesti. Takođe, primetio sam da su gljivicu fuzarijum više dobile strane sorte, nego naše domaće. Što se tiče ječma, situacija je malo bolja, s obzirom da se ječam ranije oplodio i na taj način izbegao taj glavni udar fuzarijuma. Bilo je bolesti, ali ne u tolikoj meri. Ovih dana na teritoriji naše opštine počela je žetva ječma i za početak možemo reći da su prinosi odlični, od 35 do 40 metara po jutru, rekao je Aleksić.

Dani polja su prema rečima Marijane Panić, prilika da se razmene iskustva i kontakti, kako bi se sagledala situacija na terenu i pružili dragoceni saveti našim poljoprivrednicima.

– Trudimo se da pratimo trendove, da pratimo šta se događa kako bi mogli to da prenesemo našim poljoprivrednicima. Dani polja su prilika da se umrežavamo sa ljudima iz struke, da se posete predavanja, da se vidi šta su problemi, šta trendovi, a šta su nove mogućnosti, jer se ove godine u ekstremnim uslovima vidi obolevanje na različitim sortama, što može da posluži kao koristan podatak za izbor sorte za narednu godinu, izjavila je Mirjana Panić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.