12.06.2019.
Projekat

PETAR SAMARDŽIĆ, DIREKTOR AGENCIJE ZA RURALNI RAZVOJ

Važna je podrška svakom poljoprivredniku

Poljoprivreda je sigurno glavna privredna grana u Srbiji, pa samim tim i u Sremu. Budžet i politika Grada Sremska Mitrovica je ruralno orijentisan, što i potvrđuje postojanje Agencije za ruralni razvoj, koja je osnovana 2013. godine. Ova agencija se finansira iz budžeta Grada, ali  i redovno aplicira za različite donacije, fondove, kod nevladinog sektora, kako bi se uvećao taj budžet. Glavni cilj ove agencije jeste da pruža savetodavne, stručne, konsultantske usluge svim subjektima iz ruralne sredine u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Svaki poljoprivredni preduzetnik, zanatlija, seoska turistička domaćinstva, udruženja građana, žena, omladinska udruženja mogu postati korisnici ove agencije.  Direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić za naš list navodi da je svrha ove agencije najpre servisna.

–Svaki korisnik kod nas može dobiti sve informacije o podsticajima, aktuelnim konkursima, novinama vezanim za poljoprivredu u domenu poljoprivrednog razvoja. Mi to radimo putem društvenih mreža, veb-sajta, medija, koji su nam odlični partneri. Pre nekoliko godina smo razvili besplatan SMS servis. Kad se pojavi bilo što je vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj, mi pošaljemo poruku da mogu da dođu kod nas kako bi dobili dalje smernice da bi, na primer, dobili određena sredstva, govori Samardžić.

Pored servisnih informacija svaki poljoprivrednik može dobiti  adminstrativno-tehničku pomoć. Takođe, Agencija za ruralni razvoj, ima i svoje podsticajne mere.

– Godinama unazad podstičemo udruženja građana. Do kraja meseca maja je predviđeno da izađe konkurs i za njih. Pre dve godine smo imali podsticajne mere za sufinansiranje za nabavku semenskog materijala u povrtarskoj proizvodnji i organskoj biljnoj proizvodnji, a 2018. godine smo imali meru za poljoprivredna gazdinstva i preduzetničke radnje u oblasti prerade mesa i mleka. To je bio konkurs za podsticaj u oblasti marketinga. Za sve podsticajne mere moramo dobiti saglasnost od resornog ministarstva da ne bi došlo do njihovog dupliranja., navodi Petar Samardžić.

Sve više korisnika je zainteresovano za naše usluge, jer su se vremenom pokazale prednosti saradnje sa Agencijom za ruralni razvoj.

–Ovom prilikom pozivam i dalje sve one koje se bave nekom vrstom poljoprivrede da postanu naši korisnici. Korisnik može postati svako ko dođe i popuni zahtev za besplatno obaveštavanje putem SMS -a. Zatim se oni uvrste u bazu po određenim kategorijama. Pre su se više javljali stariji ljudi koji su imali najviše problema oko birokratije, međutim, primećujem da u poslednje vreme dolazi sve više mlađih proizvođača.

Prema navodima direktora Agencije za ruralni razvoj najveće je interesovanje za konkurisanje za sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije, jer je ona dosta zastarela kod naših poljoprivrednika. Tu su i konkursi za nabavku zalivnih sistema, plasteničku proizvodnju, protivgradnih sistema.

Petar Samardžić je dodao da nas 8. i 9. juna očekuje Poljoprivredni sajam u Sremskoj Mitrovici.

– Naša agencija je jedan od organizatora tog događaja. Sarađujemo dosta sa civilnim sektorom, u planu je da do kraja godine imamo konkurs za izradu pravilnika u oblasti formiranja teritorijalnih partnerstava, rekao je Samardžić.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.