06.06.2019.
Ekonomija

SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Uskoro nova radna mesta

Članovi Opštinskog veća su, u četvrtak 30. maja održali sednicu i razmatrali i usvojili dnevni red na kome su se nalazile četiri tačke. Između ostalog, bilo je govora o utvrđivanju predloga odluke o otuđivanju nepokretnosti u javnoj svojini Opštine Šid u K.O. Erdevik, površine 32.954 kvadratnih metara i podnet je predlog predsedniku Skupštine za donošenje odluke po hitnom postupku.

Upravo ova tačka bila je i tema konferencije za novinare, a na kojoj je govorio zamenik predsednika Opštine Šid, Zoran Semenović.

– Najvažnija tačka sednice Opštinskog veća je pismo namera investitora, koji u našoj opštini želi da nastavi i unapredi svoju proizvodnju. Firma je već registrovana u Kukujevcima, bave se proizvodnjom određenih prehrambenih proizvoda (kore, začini), i želi da na parceli koja se nalazi u Erdeviku, u blizini puta Kukujevci-Erdevik, a zadovoljava sve uslove invenstitora, otvori nov pogon. U prethodnoj deceniji urađen je plan detaljne regulacije same parcele, tako da je investitor pri samom pogledu na nju, video svoju šansu da u našoj opštini izgradi svoje postrojenje, odnosno fabriku koja će doneti i novo zapošljavanje ljudi. Njega, pre svega interesuje kvalifikovana i nekvalifikovana radna snaga, starosti od 30-60 godina, a radi se o poslu za 60 radnika. Početak radova na izgradnji je planiran za septembar-oktobar, a do kraja godine i zapošljavanje stanovnika iz okolnih sela. Radi se o domaćem investitoru koji ima fabrike u Dobanovcima, Ivanjici, Beogradu – izjavio je Semenović.

Osvrnuo se i na početak rada slovačke tekstilne firme “DYNASIT”.

– Zaposleno je u prvom krugu 35, a do kraja biće zaposleno još 10 radnica. Obećanje koje su investitori dali početkom godine je ispunjeno. Nadam se da će naši radnici, koji su zaposleni u slovačkoj firmi, pokazati odgovornost prema poslu, a da će vlasnici znati da nagrade i da plate budu dovoljne za normalni život – istakao je Semenović.

Semenović je govorio i o firmi „Integral” koja je u šidsku opštinu investirala preko dva miliona evra samo za izgradnju asfaltne baze, propratne infrastrukture do betonske baze. Tu je zaposleno oko 45 radnika, uglavnom muškaraca iz šidske opštine, koji imaju primanja iznad proseka u Republici Srbiji.

– Za avgust najavljujem postavljanje kamena temeljca firme, koja zbog štrajka u katastru, nije mogla da uđe u posed u industrijskoj zoni. Ovo su obećanja koja su realna i koja će se realizovati – tvrdi Semenović.

Na kraju, Zoran Semenović je izneo i jedan dugogodišnji problem.

– Pokušali smo sa „Vojvodinavodama” da rešimo u K.O. Gibarac veliki problem oko izrade kanalske mreže, odnosno prstena koji bi vodu iz planine usmerio van Gibarca. I uz sav naš trud, dobru volju i želju, nama su „Vojvodinavode” odbile elaborat i projekat, rekavši da on nema neku opravdanost. Posle ovih kiša, šteta na objektima i usevima je velika, u desetinama hiljada evra, a nema ko da je nadoknadi ljudima. Početkom juna će biti urađen elaborat i u našoj nadležnosti, u okviru atarskih puteva, odnosno puteva koji su javna svojina Opštine Šid, izgradićemo kanalsku mrežu koja će biti sastavni deo atarskog puta. To će biti kanal za melioraciju atarskog puta i zaštita za selo Gibarac od poplava – kazao je Zoran Semenović.

D. Popov

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.