06.06.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Neki smo se izvukli, a neki baš i nismo

Opet potop. Doduše, ne baš kod svih, ali dovoljno da se proglasi vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici. U centru grada je za vikend sve bilo prilično normalno, uprkos kiši koja je počela da pada od kako je Aki Rahimovski zapevao na trgu, u petak oko 21:30 i nije prestala do subote popodne. Žao mi što koncert Parnog valjka nisam odgledala i odslušala do kraja, ali ima i gore od toga.

Dakle, kažu da je palo nešto manje od 40 litara kiše po kvadratu i to za manje od 24 sata. Dovoljno da Jalija, Mala Bosna i delovi Laćarak plivaju. Kanali prepunjeni, voda se preliva u dvorišta, ulazi u kuće i podrume. Situacija ponovo apokaliptična, kao 2014. godine, s tom razlikom što sad nije čitav grad ugrožen, nego samo neki njegovi delovi i neke ulice. A kad nije ugrožen ceo grad, onda nema ni opšte „mobilizacije ljudstva i materijalno tehničkih sredstva“, nego svako brani svoje dvorište i svoju kuću kako zna i ume. Neko brani nekako, a neko nikako, nego gleda zla očima jer nema čime da zaustavi vodurinu koja nadire i sa neba iz zemlje. Neko očajan, a neko od muke udario brigu na veselje, kao stanovnici Beogradske ulice u naselju Mala Bosna. Od subote popodne oni su bili mobilisani, postavljali su džakove sa peskom kako bi zaštiti dvorišta i kuće od izlivanja kanala Mali čikas koji im teče tik ispod prozora. I gotovo su u tome uspeli, jer nije bilo veće materijalne štete, mada ima porodica u čije kuće je voda ipak prodrla. Njima ne znači ništa činjenica da je veće šteta u globalu izbegnuta. Oni su sebi najveći „global“.

Već u nedelju Mali čikas je počeo da opada i situacija je bila podnošljivija, taman toliko da se komšiluk iz Beogradske ulice opusti uz muziku sa razglasa, ’ladno pivo i prase na ražnju. Scena gotovo nadrealna, ali ipak nekako ohrabrujuća. Doduše, najveća opasnost je već bila prošla, mada niko sa sigurnošću nije mogao reći da kiša neće ponovo pljusnuti. U svakom slučaju, poruka iz Male Bosne je bila: Ovako se Mala Bosna brani od poplave. U prevodu: Ne može nam niko ništa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.