18.04.2019.
Društvo

POSETA ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, SOCIJALNA I BORAČKA PITANJA ZORANA ĐORĐEVIĆA SREMSKOJ MITROVICI I IRIGU

Podrška civilnom sektoru

U petak 12. aprila ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević je posetio Sremsku Mitrovicu. Ministra Đorđevića su u Gradskoj kući dočekali predsednik Skupštine Grada Tomislav Janković, zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić i direktor Centra za socijalni rad „Sava“ Branislav Vukmir. Ministar Zoran Đorđević je najpre prisustvovao Uskršnjoj izložbi u holu Gradske kuće, a na kojoj su bili izloženi ručni radovi Dnevnog boravka ŠOSO „Radivoj Popović“, Karitasa, ali i Udruženja građana „Svetlost“, Društva za cerebralnu paralizu Sremskog okruga. Đorđević je posetio i Dnevni boravak ŠOSO „Radivoj Popović“. Predstavnici loklane samouprave su sa ministrom Đorđevićem održali i sastanak na kojem je bilo reči, između ostalog, o funkcionisanju Centra za socijalni rad „Sava“, Nacionalne službe za zapošljavanje i nedostatku kadra.

– Moja poseta nije imala veže sa Uskršnjom izložbom u Gradskoj kući, ali se ispostavilo da se ona održava baš u danu kad sam planirao da dođem u Sremsku Mitrovicu. Neka od tih udruženja, koja učestvuju u Uskršnjoj izložbi, su podržana od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a neki od njih se mahom oslanjaju na lokalnu samoupravu. Ono o čemu razgovarli na sastnaku su sve naše dodirne tačke. Teme su bile, između ostalog, kako i na koji način funkcioniše Centar za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, kolika je nezaposlenost u Sremskoj Mitrovici, koji su problemi kad je u pitanju  nedostatak kadra, i eventualno o budućim investicijama. Takođe, razgovarali smo i o udruženjima građana, pošto ih delom Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja finansira, a delom lokalna samouprava. Zaključak je da nedostaje ta jedna karika, a to je finansiranje od Pokrajinske Vlade. Stoga, videćemo da u nekom narednom periodu, možda i na zajedničkoj sednici Vlade Republike i Pokrajinske Vlade probamo da vidimo kako može Pokrajinska Vlada da se uključi u finansiranje. Tako bi svako udruženje bilo podstaknuto da može da radi za dobrobit određenog dela naših građana. Ministarstvo će, svakako, da im pomogne. Razgovarali smo o Centru za socijalni rad i njegovom funkcionisanju. Ja kao ministar mogu da kažem da sam generalno zadovoljan kako to funkcioniše u Sremskoj Mitrovici i vidim da je u ovom Dnevnom boravku funkcionisanje dobro, da su uslovi za boravak ovde odlični. Ukoliko bilo šta potrebno, Ministarstvo je tu da pomogne da se uslovi poboljšaju i radićemo na tome i u buduće, rekao je ministar Đorđević.

Takođe, ministar Đorđević se osvrnuo i na Sigurnu kuću u Sremskoj Mitrovici i rekao da je njeno postojanje potpuno opravdano i da na žalost postoji i veća potreba za takvim objektima.

– Mi kao država i iz različitih fondova možemo da se usmerimo ka otvaranju što više Sigurnih kuća. Bili bi dobro da se lokalne samouprave međusobno povezuju, jer na taj način dobijaju veće mogućnosti za dobijanje novca iz Evropskih fondova. Uz Podršku Ministarstva je izvesno da će lokalne samouprave i doći do tog novca, naveo je Đorđević.

Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, je ovom prilikom istakao da je na sastanku sa ministrom Đorđevićem bilo reči i o trnutnoj stopi nezaposlenosti u Sremskoj Mitrovici.

– Mi smo danas iskoristili priliku i posetu ministra Đorđevića da ga upoznamo sa svim segmentima funkcionisanja lokalne samouprave, koje su oslonjene na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da ukažemo na aktivnosti koje smo imali u prethodnom periodu, kao što je smanjenje stope nezaposlenorsti. Stopa nezposlenotsti u Sremskoj Mitrovici je oko osam procenata, što je značajan iskorak kada gledamo period od prethodnih 10 godina. Na teritoriji Sremske Mitrovice trenutno više od 20.000 ljudi ima stalno zaposlenje sa tendencijom rasta. Razgovarali smo o svim socijalnim uslugama, koje su vezane za Ministarstvo, njihovom kvalitetu, iznosu sredstava, koji je neophodan da bi se one realizovale. Takođe, razgovarali smo i o temi finansiranja udruženja građanja. Kao lokalna samouprava smo dobili pozitivnu ocenu od ministra Đorđevića i mi ćemo se truditi  da u buduće povećamo kvalitet usluga, ali i iznos sredstava koji izdvajamo. Danas u ovom Dnevnom boravku imali smo priliku da vidimo kako on funkcioniše, da su uslovi rada dobri i da je to ono što je loklana samouprava stavila kao prioritet da se svim uslugama korisinicaima obezbedi kvalitzetni uslovi, naveo je Janković.

Direktor ŠOSO „Radivoj Popović“  Negovan Nikolić je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo da u Dnevnom boravku ugosti ministra Zorana Đorđevića.

–Ministar je u ovoj poseti mogao da vidi koliko su naša deca kreativna, ali i važnost izložbi na kojima se predstavljaju njihovi radovi, ali i kvalitet boravka 35 petoro dece, koja su trenutno u našem Dnevnom boravku, rekao je Nikolić.

 Z. Popović

foto: B. Tucaković

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.