18.04.2019.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Čvrsta ruka

Naš proslavljeni as Vlade Divac, ovih dana glavna je vest u medijima koji prate košarkaška dešavanja. Prošle nedelje je dobio veliko priznanje i primljen je u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu. Postao je drugi srpski košarkaš sa ovakvim priznanjem. Pre njega, 2004. godine, Dražen Dalipagić je ušao u društvo legendi. Takođe, tu su i Aleksandar Nikolić i Bora Stanković zbog doprinosa u razvoju košarke.

Uporedo sa ovom vešću, pojavila se i vest da je Divac produžio ugovor sa Sakramento Kingsima i da će funkciju generalnog menadžera obavljati barem do 2023. godine. Nedugo zatim, započeo je svojevrsnu čistku u redovima kluba iz Kalifornije. Fasovalo je nekoliko bitnih ljudi iz stručnog štaba i uprave kluba, uključujući i trenera Dejva Jergera.

Divac je inače u Kingsima od 2015. godine. Vratio se u klub u kojem je stekao najveću slavu sa zadatkom da mu pomogne da stane na noge i ponovo postane faktor u NBA ligi. Njegov uspon u klupskoj hijerarhiji je bio brz. Bio je postavljen na mesto potpredsednika za košarkaške operacije. Već na samom početku je bilo jasno da uživa veliko poverenje vlasnika kluba. Iste godine, tadašnji generalni menadžer Pit D’Alesandro napušta klub i u roku od nekoliko meseci Divac dolazi na njegovu poziciju.

Njegovi potezi vezani za vođenje kluba i transfere igrača su privukli dosta pažnje u Americi. Neki su mislili da je budala i da će upropastiti klub. Vrlo brzo se odrekao svog najboljeg igrača Demarkusa Kazinsa i napravio mesto u timu za neke mlade i talentovane igrače. Pokazalo se to kao odličan potez, s obzirom na to da su neki od njih izrasli u lidere. Pridodao im je i dva igrača preko „srpske veze“. Bogdanović i Bjelica su dobili šansu da pokažu šta umeju i utisak je da su se sjajno uklopili u tim.

Sakramento je imao zapaženu ulogu u poslednjoj NBA sezoni, ali im je plej of ipak izmakao. Opšti je utisak da se radi o ekipi koja samo može vremenom da raste i bude sve bolja.

Elem, Vlade je sada potpisao novi ugovor i dobio odrešene ruke da napravi rezove koji su potrebni. U duhu Balkanaca kojima nije strano vođenje čvrstom rukom, latio se posla i pedalirao neke ljude koje je video kao smetnju u ostvarivanju svojih planova.

Otpustio je svog asistenta Brendona Vilijamsa koji je bio u centru pažnje u novembru i decembru zbog jedne „špijunske afere“. Naime, nedeljama je jedan internet portal objavljivao detalje iz klupske svlačionice, a ustanovilo se da je Vilijams bio taj koji je otkrivao informacije. Ušao je u sukob sa tadašnjim trenerom koji ga je udaljio iz hale i zabranio mu da prisustvuje treninzima. Divac je rešio da napravi rez i ispurdao je iz kluba i Vilijamsa i trenera Jergera sa sve pomoćnicima.

Za novog trenera izabrao je Luka Voltona. Bivši trener Lejkersa zvuči kao dobar izbor s obzirom na to da voli brzu igu koja odgovara Kingsima. Treba napomenuti i to da su Divac i Volton jedno vreme igrali zajedno u Lejkersima. Svakako da je doveo čoveka kojem može da veruje i sa kojim može da sarađuje na duže staze.

Očigledno je da se Vlade Divac prilično dobro snalazi u novoj ulozi koju je dobio nakon završetka karijere profesionalnog košarkaša. Činjenica je  da nikada do sad nismo videli jednog našeg čoveka na tako odgovornoj poziciji u jednom NBA klubu. Vlade je svojom harizmom, ali i igračkim zaslugama zaslužio to mesto. Nama u Srbiji je dao još jedan razlog više da pratimo košarku preko bare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.