11.04.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

Jabuke i kruške …

Naslovu bi se mogle dodati i maline, trešnje, kajsije, grožđe, breskve… Bilo koje voće koje gaje naši voćari. Voćarstvo je poslednjih godina u evidentnom usponu, makar što se tiče naših južnih padina Fruške gore. Zasadi jabuka, krušaka, trešanja, višanja, niču na sve strane. I ne samo što ih je sve više, nego su i osavremenjeni, sa zaštitnim mrežama, sistemima za navodnjavanje. Lepota i divota božja.

U medijima su nekako najistureniji malinari. Oni se najviše bune kad je cena mala, ’oće i da protestuju, svađaju se sa hladnjačarima, obijaju pragove ministarstva i reklo bi se da se u Srbiji ne gaji ništa drugo sem maline. Svi drugi voćari po revolucionarnom zanosu nisu malinarima ni prineti. Evo ovi sa jabukama na primer. Prošle godine su prošli ko bosi po trnju, pa ništa. Niko nije pripretio da će da povadi jabuke, nije bilo ni dernjave ni buke. Ljudi ćute, vidaju svoje rane i nadaju se nekim boljim vremenima. I dok se nadaju, neguju svoje voćnjake, ulažu hiljade i hiljade evra u rezidbu, prskanje, prihranu, navodnjavanje. Jabuka je u cvetu, ’al ne cvetaju ruže u tim voćnjacima. I pitanje je šta će biti na jesen kad stigne berba.

Na pijacama su tone i tone jabuka, u hladnjačama ih ima na hiljade, ali nema baš kupaca za tu robu. Jabuka je globalna stvar. Gaji se na svim meridijanima, a bogami i geografskim širinama. Kad je bila u najvećem uzletu kod nas, tržište Rusije je bilo najveći mamac. Međutim, ni to više nije baš tako. I Rusi su se dosetili pa počeli da sade jabuke, tamo gde mogu. Jes’ Rusija hladna, al’ je i velika, pa uvek može da se nađe neko parče zemlje gde možeš nešto posaditi. Kažu da Kinezi nastupaju i na ovo tržište. Kina je po zasadima jabuka u ekspanziji, a tamo gde su Kinezi u ekspanziji, naučili smo, drugi mogu da pakuju pinkle.

U ovom broju se mogu pročitati dve priče o voćarima. Jedan gaji jabuke, drugi kruške. I oba kažu da se bez savremenih metoda u proizvodnji ne može. A ta savremenost mnogo košta. Košta i vreme, jer voćnjak rađa tek u trećoj, četvrtoj godini, a dotle samo guta novac. Kad se tome dodaju kasni mrazevi, niska cena, poremećaji na tržištu, skupa hemija… ovi idilični prolećni behari u voćnjacima su samo varka. Ništa u voćarstvu nije idilično. Samo tako izgleda.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.