05.04.2019.
Kultura

RUMA: ART TREMA FEST

Najbolja predstava „Jami distrikt“

Art Trema Fest, 22. po redu, održan je od 27. do 31. marta, u godini u kojoj Gradsko pozorište Ruma, organizator festivala koji uveliko prelazi lokalne granice, obeležava četvrt veka postojanja.

Art Trema Fest je izrastao u regionalnu pozorišnu manifestaciju, koja afirmiše rad studenata umetničkih akademija i profesionalnih kamernih formi, sa respektabilnim učesnicima, žirijem i brojem zainteresovane publike.

– Ovogodišnja okosnica Trema Festa bila je preispitivanje prostora i vremena, apostrofirano u sloganu „Sužavanje izbora“. Kroz glavne i prateće programe, učesnici i publika su imali mogućnost višestrukog tretiranja ovog lajtmotiva. Misija našeg projekta je da promovišemo mlade i talentovane studente akademija i da sarađuju sa eminentnim umetnicima u svim oblastima. Na festivalu uvek imamo kamerne predstave koje rade profesionalci, i studentske predstave – kaže Zoltan Fridman, umetnički direktor Festivala.

Zijah Sokolović je više godina prisutan na Trema Festu, kao član žirija, a ove godine drži i radionice mladim glumcima.

– Lepo je da smo ostali u nekom prijateljstvu i da sam ovde. Ovaj festival ima nešto u naslovu, što je u biti svakog čoveka koji živi i koji ima to neko javno nastupanje, odnosno tremu. Ovo je rumska trema, ali je lepa, ako vidimo koliko je predstava prijavljeno, to pokazuje koliko je ljudi zainteresovano za tremu i koliko ih trema „drma“ i koliko su opterećeni tremom. Lepo je i što radim jednu neobičnu radionicu koji se zasniva na vremenu, prostoru i radnji, nekim osnovnim elementima na kojima počiva glumački zanat – rekao je poznati glumac Zijah Sokolović.

– Čast mi je što sam pozvana u žiri sa uvaženim kolegama, upoznata sam sa radom većine kazališnih trupa koje dolaze i jedva čekam da pogledam predstave. Presudno će biti kod žiriranja kvaliteta predstave. Prvi put sam u Rumi i na Trema festu. Festival je, koliko vidim i po programu i kolegama u žiriju, renomiran i očekujem zanimljive predstave – rekla je najmlađa članica žirija, Nina Horvat.

Ove godine za Trema fest je prijavljeno čak 124 predstave, a izabrano je osam iz Bugarske, Hrvatske, BiH i Srbije, o kojima je konačnu reč dao stručni žiri, u sastavu teatrolog mr Radoslav Radonjić, dramski umetnik Zijah Sokolović i dramaturškinja i rediteljka Nina Horvat iz Hrvatske.

  1. Art Trema Fest Ruma 2019. počeo je 27. marta promocijom knjige „Paralelna istorija teatra/ Alternativni teatar u ameterizmu Srbije od 1980 do 2000“ koja je održana u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“. O svojoj knjizi je govorio teatrolog Milan Mađarev, koji je istakao da je konstatovao da je budućnost pozorišta u amaterizmu, jer profesionalna pozorišta teško da će ubuduće moći da rade kao sada.

– Već sada su mnoga prepolovila svoj dosadašnji repertoar, jer su nekako uspavana tim svojim dotacijama – konstatuje Milan Mađarev.

Zvanično otvaranje je bilo 28. marta kada je publika imala priliku da pogleda izložbu „Heda Gabler Henrika Ibzena na pozornicama Srbije“ Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Prva je izvedena odlična predstava „Jami distrikt“ Bitef teatra, CZK Tivat, „Masks“ Segdin i „Think Tank“ Studija Novi Sad.Tekst je napisala Minja Bogavac, a režiju potpisuje Kokan Mladenović.

Posle toga je publika pogledala predstavu „Mistero Bufo“- Kazališta „Grupa“ i Triko cirkus teatar Zagreb , koja je rađena po tekstu čuvenog Daria Foa.

Drugog festivalskog dana na kamernoj sceni Kulturnog centra su izvedene predstave „Striptiz“, Proces teatra Beograd, po tekstovima Franca Kafke i Slavomira Mrožeka, u režiji Radoslava Milenkovića i „Kabare Valeska“, SKC Rijeka i Akademije primenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Trećeg dana Trema Festa na programu su bile predstave „Iskušenje“ Scene „Maska“ i Šabačkog pozorišta i „Kokoška“ Art sdruženie SPAM Studios Sofija.

Poslednjeg festivalskog dana pred publikom su bile predstave „Iz tri ugla“ Teatra „Fedra“ iz Bugojna i „Zagonetka revolucije“ beogradskog Dah teatra.

Organizator Trema Fest projekta je već 22 godine Gradsko pozorište „Ruma“. Ovogodišnji partneri u realizaciji su Kulturni centar Ruma, Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“, Zavičajni muzej Ruma, Pozorišni muzej Vojvodine, STŠ „Milenko Brzak Uča“, Gimnazija „Stevan Puzić“ i SSŠ „Branko Radičević“.

Pokrovitelji Art Trema Festa su rumska opština i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.