28.03.2019.
Društvo

OPŠTINSKO UDRUŽENJE ZA POMOĆ OSOBAMA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Simbolika balona

U četvrtak, 21. marta Opštinsko udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom,  povodom Svetskog dana osoba sa ovim sindromom, organizovalo je puštanje u vazduh balona u raznim bojama. Ispred prostorija Udruženja, u Dekanskim baštama, deca, njihovi roditelji, kao i vaspitači i drugi gosti, podelili su ovaj trenutak pun simbolike.

Prisutne je pozdravio Vojislav Mirnić, načelnik za socijalnu i zdravstvenu zaštitu u lokalnoj samoupravi.

– Ovo je prilika da sve naše sugrađane podsetimo, da su osobe sa Daunovim sindromom jedni od nas, da im je potrebna pažnja kao i drugoj deci. Gradska uprava, kroz niz usluga socijalne zaštite pokušava da im pruži najbolju moguću podršku i pomoć, kako njima, tako i njihovim roditeljima – rekao je Mirnić.

U vrlo emotivnom govoru, sekretar Udruženja i roditelj deteta sa ovim sindromom Radovan Kekić, zahvalio se svim prisutnim gostima, ističući naročito novinare, rekavši da su oni „prva sila“, ne „sedma“. Pišući o ovom problemu, javili su se sponzori, kao primer navodi brodogradilište „Vahali“ i Kristinu Anđelković, zahvaljujući kojima su opremljene prostorije Udruženja. Zahvalio se i drugim ljudima dobre volje i velikog srca.

– Koristim priliku da čestitam ovaj dan svim osobama sa Daunovim sindromom na svetu. Neću onu frazu da svaki dan bude 21. mart! To svaki dan ovim osobama smo mi roditelji.  Želimo da se Daunov sindrom svrsta u invalidne kategorije, kao što je to u svetu, kako bi imali drugačiji tretman i organizaciju i od strane lokalnih vlasti, privrednih organizacija i države uopšte – apelovao je Kekić.

Deca, kao sva deca na proslavama – neko je plakao, neko se ljutio, oni raspoloženi su uz sok i pesmu, igrali.

G. Tomac

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.