04.03.2019.
Izdvojena vest

RUMA:PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Završena dečija igrališta u pet sela

Dečija igrališta sa kompletnim mobilijarom postavljena su u pet sela rumske opštine: Malim Radincima, Donjim Petrovcima, Klenku, Nikincima i Buđanovcima. Reč je o projektima za koje su se građani opredelili u okviru prošlogodišnjeg procesa participativnog budžetiranja. Zbog vremenskih prilika, mobilijari u postavljeni krajem februara. Za ovih pet igrališta, u opštinskom budžetu je opredeljeno pet miliona dinara.

– Izuzetno smo zadovoljni novim rekvizitima koji su postavljeni za igru dece u našem školskom dvorištu. Mobilijar je za decu različitog uzrasta, i naši učenici najviše vole da se igraju i koriste tobogane i ljuljaške – rekla je učiteljica u područnom odeljenju OŠ „Dositej Obradović“ u Donjim Petrovcima, Jelena Babić Gunj.

Postavljanje novog mobilijara je bilo i na zadovoljstvo učenika OŠ „23. oktobar“ u Klenku, što potvrđuju i reči Jasmine Popović, direktorke škole.

– Ovo je bio predlog građana Klenka koji je podržao i Savet MZ, ali i lokalna samouprava, a potom su građani glasajući, omogućili da se ovaj projekat i realizuje. Deca su veoma radosna i mlađi školski uzrast, kao i predškolska grupa, a mogu da se uključe i stariji učenici. Do sada smo imali samo jednu ljuljašku i ostatak klackalice, tako da je ovo velika promena za školu – istakla je direktorka Popović.

Novo igralište u Buđanovcima je obišao 27. februara i predsednik Opštine Slađan Mančić koji je podsetio da je ovo završetak participativnog budžetiranja od prošle godine.

– Ono što su građani pet seoskih mesnih zajednica zajedno izglasali je postavljanje dečijeg mobilijara. Drago mi je što je taj posao priveden kraju. Posao je trebalo da se okonča pre Nove godine, ali zbog vremenskih uslova smo sa izvođačem, koji je dobio posao na tenderu, postigli dogovor da se posao odloži. Zima nije dozvoljavala da se postolja za ove sprave urade na adekvatan i kvalitetan način. Vreme je sada povoljno, posao je završen i naša deca su zadovoljna. Dokazali smo da ono što građani žele i izglasaju, mi realizujemo. To nam je i donelo nagradu na prvom konkursu, koji se tiče transparentnosti i uključivanja javnosti u rad lokalne samouprave – rekao je Slađan Mančić u Buđanovcima.

On je dodao da svi projekti koji dobiju najviše glasova građana, budu i realizovani, ali je za to potrebno određeno vreme i poštovanje procedura. Ipak se većina i realizuje u godini za koju su i izglasani, što važi i za ovu godinu.

– Usvojeni su finansijski planovi, tenderi se polako objavljuju, sprovode se nabavke i po izboru najpovoljnijeg ponuđača krenućemo u realizaciju svih projekata, pa i onih, koje su građani izabrali kroz projekat Participativnog budžetiranja. Tu, pre svega, mislim na postavljanje autobuskih stajališta, jer je to najvredniji projekat za 2019. godinu, u iznosu od 10 miliona dinara – ističe Mančić.

On je podsetio da je do sada je realizovano 19 projekata, čija je vrednost 60 miliona dinara.

– Treba uzeti u obzir da smo pre četiri godine u ovo ušli kao u pilot- projekat i da smo bili jedan od 10 gradova i opština koje su tada, pod pokroviteljstvom NALED-a i BIRN-a, realizovali prvi proces. Sada smo jedna od retkih opština koje ga kontinuirano sprovode. I samo interesovanje građana se povećava,kao i sredstva, jer se sve veći broj ljudi uključuje u proces i to nam, na neki način olakšava izbor, jer niko  ne zna bolje nego sami građani, šta im je najneophodnije i najkorisnije u sredinama gde žive – zaključuje Slađan Mančić.

Podsetimo, u budžetu su ove godine obezbeđena sredstva za finansiranje uređenja dečijih igrališta u Lenjinovoj i Kosovskoj ulici, kao i uređenje izletišta Borkovac, kada je grad u pitanju, dok će projektom uređenja autobuskih stajališta biti obuhvaćena sela: Žarkovac, Klenak, Kraljevci i Stejanovci.

S. DŽ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.