28.02.2019.
Društvo

POSTAVLJANJE PANELA I REKONSTRUKCIJA KEJA TOKOM OVE GODINE

Rešava se obaloutvrda na Savi

U utorak, 19. februara, raspisan je tender za izvođenje radova na rekonstrukciji dela kejskog nasipa u Sremskoj Mitroviici. U pitanju je 1057 metara kritičnog dela Savskog keja, od naselja Stari most do Lučke kapetanije. Rekonstrukciju finansiraju Vlada Republike Srbije i Svetska banka u ukupnoj vrednosti od milion i po evra.

Radi se o postavljanju montažnih panela za slučaj odbrane od poplava i popločavanju keja uz postavljanje novog mobilijara i rasvete. Ovim povodom su prošle srede, 20 februara, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Branislav Nedimović i graadonačelnik Vladimir Sanader obišli Savski kej.

Po rečima ministra Nedimovića Vlada Srbije radi u ovom trenutku na pitanju obaloutvrde na dve lokacije, a to su nasip na Drenovcu kod Šapca i na Banovom Brodu, između Banovog Polja i Ravnja.

– Na ovaj način mi želimo da uoči petogodišnjice od poplava 2014. godine, zaštitimo našu državu nizvodno od granice sa Hrvatskom, jer je tu veliki broj materijalnih dobara. Mislim da je potpuno normalno da imamo taj kontinuitet, nizvodno od granica Hrvatske, jer i Hrvatska i Bosna i Hercegovina dižu nasipe i brane se. Normalno je da i mi to radimo na čitavoj dužini toka reke Save. Ja mislim da ćemo radove završiti najkasnije do oktobra meseca.

Ne treba zaboraviti da korito reke Save stoji malo nagnuto prema mitrovačkoj strani u odnosu na mačvansku. Urađena je projektna dokumentacija i za mačvanski deo, to je planirano kao sledeća faza. Deo od Kapetanije do teretnog mosta se vrlo lako brani mehanizacijom i tu nema problema. Najproblematičniji deo je od kapetanije do naselja Stari most, naročito deo od Starog mosta do male crkve, gde je reka za vreme poplava nadvisila 850 centimetara, nivo je dostigao 864 centimetara, tu smo imali vodu na džakovima, rekao je Nedimović.

Gradonačelnik Vladimir Sanader je objasnio da su paneli otporni na nagli priliv vode i da to predstavlja adekvatnu odbranu od poplava.

– Od 2014. godine se razmišlja o tome da se kritičan deo nasipa dodatno obezbedi s obzirom da je tu Sava najuža i da je praktično u koritu. Iz tog razloga mi smo uradili projektnu dokumentaciju koja podrazumeva da se visina ovog dela nasipa poveća montažnim panelima, koji će omogućiti da se u slučaju naglog priliva vode može pre svega brzo reagovati, jer oni se brzo montiraju na postojeći deo betonskog nasipa i bukvalno omogućavaju da se bez velike količine peska taj deo nasipa brani. Naravno, njihovo korišćenje je neograničeno, samim tim su efikasni i finansijski su isplativi na duži vremenski period. Drugo, potpuno su bezbedni i možemo da garantujemo da kroz njih neće doći do prodora vode. Radimo u dužini od 1057 metara najkritičnijeg dela nasipa, posle Sava ima gde da se razlije i nije toliko opasna. Samo postavljanje panela neće ugroziti pogled ka reci, rekao je Sanader.

Po rečima gradonačelnika, radovi bi trebalo da počnu ove godine, dok početak i kraj radova zavise od tendera koji traje oko 60 dana.

–Radovi neće trajati predugo, očekujem da ćemo naredne godine već imati panele koji će biti spremni za montažu. Naravno, gradiće se i objekat za njihovsmeštaj u Vodoprivrednom preduzeću Sava, tako da će ukupna vrednost bili oko milion i po evra.

T. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.