20.12.2018.
Aktuelno, Kultura

NOVA POSTAVKA U GALERIJI „SAVA ŠUMANOVIĆ“

Šidski pejzaži

Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu, po ko zna koji put obradovala je sve one koji vole i poštuju stvaralački opus velikog slikara. U petak, 14. decembra otvorena je izložba Šidski pejsaži. Ni sneg, koji je padao, nije sprečio Šiđane, da prisustvuju otvaranju nove postavke u Galeriji.

Vesna Burojević, direktorka ove ustanove kulture od nacionalnog značaja, obratila se posetiocima i iznela nekoliko podataka:
– Kad kažemo šidski pejsaž, prvo pomislimo na šidsku crkvu zimi, to je ta slika koju svi imamo pred očima. Tematska izložba za ovu godinu je šidski pejsaž Save Šumanovića. Mi smo se kao i uvek potrudili da angažujemo najbolje saradnike, sa nama su autor kataloga i izložbe Žana Gvozdenović, muzejski savetnik, koja je decenijama vodila zbirku Nacionalne umetnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a recenzent celog projekta je Ljubica Miljković, muzejski savetnik. Teško je bilo odabrati 40 slika, ali prostor nas je ograničio. U Galeriji se nalazi 170 slika na temu pejsaža. Bilo je jako teško odabrati slike za ovu izložbu, rekla je Burojević.

O Savinim pejsažima govorila je i Žana Gvozdenović:
– Savini pejsaži su izuzetno popularni i svi mislimo da sve znamo o njima. Tek kad počnemo detaljnije da ih posmatramo, vidimo da sadrže više slojeva i da ima više značenja. Radeći na ovoj izložbi kroz temu pejsaža, vide se i brojne podteme koje sa sobom nose neku posebnu poruku. Nameće se tema putevi i horizonti, tema svetlosti. Posebna tema su i Savina žitna polja, koja su s jedne strane znak prepoznavanja Savinog slikarstva. Posebna tema je vezana i za današnji dan, a to su šidski snegovi, rekla je Žana Gvozdenović.

Ljubica Miljković, koja je otvorila izložbu kaže:
– Lepota u Savinom slikarstvu je upravo to, što stalno otkrivamo nešto novo. Slika je uvek nezavršeni simbol. Sava Šumanović je umetnik, koji je stvarao prirodnu sliku i zato je Savino delo svima zanimljivo. I ne samo ljudima koji znaju šta je slikarstvo. Zato ga vole i ljudi koji imaju samo neku intuiciju o slikarstvu. Savino delo nudi uvek nešto novo, istakla je recenzent.
Izložba će biti otvorena za posetioce u naredna dva meseca.

D. Popov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.