08.11.2018.
Aktuelno, Kultura

JAZAK

Održani Susreti sela Srbije

U subotu, 3. novembra, fruškogorsko selo Jazak bilo je domaćin Susreta sela Srbije, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Udruženja kulturnih stvaralaca Srbije Zavičaj i Republičke komisije za ocenu sela Srbije.

Na smotri je učestvovalo 25 sela iz 12 opština, Sremske Mitrovice, Šida, Iriga, Inđije, Pećinaca, Bogatića, Vrbasa, Novog Sada, Žablja, Bačkog Petrovca, Odžaka i Temerina, a čitavoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava iz različitih krajeva Srbije.

Manifestacija je počela kratkim predstavljanjem učesnika, a potom je usledio obilazak sela. Svi zainteresovani bili su u prilici da obiđu manastir Jazak, kao i Vinariju Deurić, gde su, između ostalog, mogli da degustiraju najbolja fruškogorska vina.

Nakon toga, predstavnicima sela, pojedincima i društvenim organizacijama, uručena su priznanja u različitim oblastima vezanim za unapređenje života u selu, a prisutnima se ispred žirija obratio i prof. dr Miladin Ševarlić, koji je ukazao na značaj očuvanja sela u Srbiji.

Zbog izuzetnog zalaganja za unapređenje života na selu i ostvarenih dobrih rezultata u toj oblasti, priznanje je dobio i predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović, čija se lokalna samouprava ističe po podsticajima za razvoj kulturnog života u svojim selima.

Među nagrađenima, kao predstavnik Bačkog Jarka, našla se i Krajiška pevačka grupa Jarački jarani, koja, prema rečima umetničkog rukovodioca grupe Momčila Mome Karanovića već ima iskustvo u učešću na Susretima sela Srbije i gaji dugogodišnju saradnju sa Kulturno-prosvetnom zajednicom.

– Za nagrade nije važno, samo nek` se pjeva snažno – kaže šaljivo Momo Karanović i dodaje da je u Vojvođanskim selima neophodno negovati kulturu svih naroda koji u njima žive.

– Ja to zovem Baltazarova radionica. U našim selima nas ima sa svih strana i mi smo uvek poštovali one sa kojima živimo. Uvek treba čuvati svoju tradiciju, ali i tradiciju svojih komšija. Kod nas, na primer, ima i mađarskog stanovništva, Crnogoraca, Hercegovaca, Krajišnika. Svi negujemo tradiciju, a jedni druge pozivamo u goste kad god organizujemo svoje manifestacije. To je jedna velika stvar – zaključuje Momo Karanović.

Manifestacija se nastavila do večeri, uz zvuke tambura i paprikaš za sve goste, a sudeći po njihovom odzivu, značaj ovakvih manifestacija za afirmaciju sela i podsticaj ruralnog turizma je neosporan.

N. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.