08.11.2018.
Aktuelno, Kolumna: Izvestan pogled

IZVESTAN POGLED

Lepše je s kulturom

Kontroverzna direktorka Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ Ankica Jevtić smenjena je sa tog položaja. Nastavničko veće i Školski odbor našli su snage da se odupru ambiciji (sada već bivše) direktorke da svojim nerazumnim odlukama i dalje usrećuje zaposlene u ovoj ustanovi. O tome šta je iza sebe ostavila bivša direktorka tek će se utvrditi: koliko izgubljenih sudskih procesa, koja količina narušenih međuljudskih odnosa, koliko nepotrebnih i neisplaćenih dugovanja…

Zaposleni u „Bajićevoj“ školi možda su malo kasno rekli „ne“ bivšoj direktorki, zbog čega ova ustanova danas liči na staklarsku radnju u kojoj je boravio slon, ali (što bi rekle babe) bolje ikad nego nikad.

Njena sudanija sa učiteljem Mateom Žarkom spada u bisere sudske prakse koji se mere milionskim iznosima, ali jedna izgubljena parnica nije bila dovoljna visprenoj direktorki. Tek što je po prethodnoj presudi vraćen na posao uz ne malu novčanu odštetu. učitelj Mate Žarko je rešenjem bivše direktorke ponovo ostao bez posla, pa je sad u toku novi sudski proces. On će po svemu sudeći opet završiti u korist Matea Žarka. Ukoliko do toga dođe, to znači nove novčane izdatke za Školu, koju će opet morati da plaća grad, odnosno poreski obveznici.

U „Bajićevoj“ školi kažu da Ankica ničim nije pogođena što je ostala bez direktorskog mesta. Kao nagrada za brojne zasluge, drugarica Ankica je zaposlena na mesto zamenika direktora Muzeja. Na tom radnom mestu imaće veću platu nego kao direktorka Škole. Jedino neće imati priliku da se iživljava nad učiteljem Žarkom, inače deklarisanim Hrvatom pride. Što celoj situaciji daje poseban šmek. Ali, ne brinite, snaći će se ona. Zato ne bih rado bio u koži direktora Muzeja, Saše Bugadžije.

Ankicine bivše kolege iz „Bajićeve“ škole, kažu da ne mare makar imala i duplo veću platu, samo kad sa njom više neće imati posla.

Sve u svemu, kad se sve oduzme i sabere, Ankica je ostvarila pobedu, pa makar je neki nazvali Pirovom. Kako to? Lepo. Ankica je najbolji primer šta u praksi znači baviti se politikom. Da je radila u nekoj privatnoj firmi, Ankica Jevtić bi bez dvoumljenja dobila otkaz, uz koji ne idu preporuke za sledeće radno mesto. Jer neko čije vršenje funkcije direktora Škole u neku ruku, donelo ustanovi toliko štete, ne zaslužuje lep ispraćaj. Ali kada si miljenik u krilu politike, svašta je moguće. Ankica je, može se slobodno reći, nagrađena za svoj dosadašnji rad. Ako je u Školi neće za direktorku, to ne znači da ona ne može biti zamenica direktora Muzeja Srema. Sa platom koja je veća od one koju je imala u Školi. Šta da se radi. To je nama napa borba dala.

„Bajićevoj“ školi je sigurno lepše bez Ankice, ali Ankici je svakako lepše sa kulturom. Zar ne?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.