11.10.2018.
Aktuelno

JP „STAMBENO“ RUMA

Spremni za grejnu sezonu

Za grejnu sezonu je sve spremno. Zaposleni u JP „Stambeno“ su, tokom leta radili remonte postrojenja, a početkom oktobra rađene su i hladne i tople probe daljinskog grejanja. Kako saznajemo, tokom ovih proba, nije bilo većih pritužbi korisnika na probleme vezane za instalacije i radijatore.

JP „Stambeno“ greje u gradu oko 1.800 stambenih jedinica i oko 95.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. Većina kotlarnica, čak 78 odsto koristi mazut, a ostalo je prirodni gas.
– Mazuta ima dovoljno, mada je njegova cena sada oko 68 dinara, a podsećam, kada smo smanjivali cenu grejanja u aprilu 2016. godine, tada je cena mazuta po kilogramu sa PDV, bila oko 40 dinara.

Znači, cena je otišla za 66 procenata na više, gas je u odnosu na prošlu godinu skuplji za 12,8 procenata, a struja je skuplja za 24,8 procenata. Ne bih sada govorio o cenama, tu je osnivač pa ćemo videti – kaže Srđan Nikolić, direktor JP „Stambenog“.

Ovo preduzeće je u obavezi da ima zalihe energenata za 15 dana. On ističe
da su zalihe tolike da se i početkom ovog meseca krenulo sa grejanjem, bilo bi energenata za ceo oktobar. U novembru je plan da se povuče 200 tona mazuta, što bi sa postojećim količinama, bilo dovoljno do decembra.

Ranije grejne sezone u Rumi su trajale preko 200 dana, mada zvanično od 15. oktobra do 15. aprila ima 180 grejnih dana.

– Zavisno od temperatura trošimo od 1.100 do oko 1.300 tona, najviše u januaru i februaru, kada se utroši od 250 do 300 tona mazuta, jer su tada i temperature najniže – kaže Srđan Nikolić.

Stiglo je i tridesetak zahteva za isključenje sa toplovoda, ali je i bilo zahteva za ponovo uključenje.

Podsećamo, po zakonskim odredbama, zvanična grejna sezona počinje 15. oktobra, izuzetno, može da se počne ranije ili produži, ako tri dana uzastopce u 21 čas, temperatura bude niža od 12 stepeni Celzijusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.