11.10.2018.
Aktuelno, Kultura

JAZAK

Jesen ide, dunjo moja…

Dvanaesta po redu manifestacija pod nazivom Jesen ide dunjo moja, kukuruzi već su zreli, održana je proteklog vikenda, u subotu, 6. oktobra, u Jasku. Padinama Fruške gore daleko se širio miris dunja, ali i dobrog svinjskog paprikaša koji se krčkao uz zvuke tambure.

Manifestaciju je svečano otvorio Stevan Kazimirović, predsednik Opštine Irig, koja je, zajedno sa Mesnom zajednicom Jazak i lokalnim udruženjem žena, njen organizator.

– Kada dođe jesen, kada krenemo sa našim manifestacijama, svakog vikenda smo u drugom mestu. Ovo je prezentacija naših sela. Jazak već dvanaesti put organizuje ovu manifestaciju, kojom ovo selo pokazuje svoj kvalitet i ono što poseduje. Sva naša sela teže razvoju turizma. Neka malo brže, neka sporije, ali se nadam da će se za par godina poljoprivreda, voćarstvo, vinogradarstvo i turizam uklopiti i da ćemo moći da pokažemo šta imamo na južnim padinama Fruške gore. Svakog vikenda možemo da prikažemo po jedno naše selo, da se okupe komšije i njihovi gosti iz drugih mesta i da se druže – izjavio je Stevan Kazimirović.

Svojim obraćanjem prisutnima, ugodan dan i lepo druženje poželeli su predsednik Saveta mesne zajednice Branko Grujić i predsednica Udruženja žena Jazak Branislava Mladenović, koji su potom položili vence na spomen obeležje palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Štandovi udruženja žena uvek su karakteristični za ovakve manifestacije, a za jednim od najšarenijih sedele su žene iz Udruženja žena Bešenovke iz Bešenova.

– Uvek smo za akciju. Gde god treba da se ide, mi se rado odazovemo. U Bešenovu dunja nije toliko rodila, ali kod jedne naše članice uvek ima lepih. Danas imamo u ponudi starinske kolače, a ovaj put smo više okrenute sremačkom špajzu. Imamo ajvar, šarenu salatu, cveklu, krastavce, džem, ali i kompot od dunja. Pravi sremački špajz – rekla je Dušanka Suvajdžić, predsednica Udruženja Bešenovke. (Gordana Đekić, Ljubica Ilić).

Manifestacija nije mogla da protekne ni bez lokalnih lovaca, koji su ove godine kuvali veliku količinu kotlića za goste.

– Organizovali smo se i išli u lov sa kolegama iz susednih sela. Svinje su se ovaj put izvukle, lukavije su od nas. Sada ih manje i ima jer je rodio žir i one idu u šumu. Mesa ima od stare slave, a kotlić kuvamo pola za nas, pola za goste, a kada se pojede kotlić idemo na slavlje – kaže predsednik Lovačkog društva Fazan iz Jaska Borislav Grujić.

Kotlić su kuvali i oni mlađi, a među njima je i društvo Branislava Utvića.

–Kuvamo već par godina za redom. To je prilika da ovo selo živne, pošto se ovde retko šta dešava. To nam dođe, otprilike, kao žurka – kaže devetnaestogodišnji Branislav Utvić.

U okviru manifestacije, u prostorijama Mesne zajednice, već tradicionalno, orgnaizovana je i likovna kolonija.

– Pre dvanaest godina prvi put smo organizovali i likovnu koloniju, i ove slike su nastale u nizu godina od 2006. godine do danas. Na koloniji uglavnom učestvuju akademski slikari, i uz njih, nekoliko nas iz okruženja, amatera – rekla je Vesna Radojčić, predsednica Centra za razvoj likovne umetnosti Jazak, istakavši značaj približavanja umetnosti i kulturnih sadržaja lokalnom stanovništvu.

I ova manifestacija nije mogla da prođe bez različitih takmičenja, poput plesa sa dunjom i brzog krunjenja kukuruza, a tu su, pored tamburaških orkestara, bili i predstavnici folklornih ansambala, među kojima su se najviše istakli oni najmlađi. Druženje je trajalo do večernjih časova, kada je za sve prisutne upriličen i nastup Dragice Radosavljević Cakane.

N. Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.