20.09.2018.
Kolumna: Mrtav ugao, Sport

Mrtav ugao

Švedski akcioni

Fudbalska reprezentacija Srbije je odigrala prva dva meča u Ligi nacija. Posle pobede nad Litvanijom u gostima, usledio je remi sa Rumunima u Beogradu. Reklo bi se, realan učinak s obzirom na okolnosti. Selekcija se lagano osipa, pojedini fudbaleri otkazuju poslušnost „selektoru“ i ne žele da budu deo cirkusa zvanog srpski reprezentativni fudbal.

Ne bih puno da tupim o ovom takmičenju, jer je tek u začetku. Može tu da se vidi sve i svašta, od teškog amaterizma, do sudara evropskih divova. Ako nešto treba istaći, to je svakako hrvatska selekcija, koja je razmontirana u Španiji. Hrvati su, posle ruske bajke, završili kao protagonisti švedskog akcionog filma. Dobile su sirote komšije šamar, tačnije šest šamara od Španaca. Ostaje da se vidi da li je finale Svetskog bio vrhunac ove generacije i da li ih sada čeka pad među ostale smrtnike, poput naše reprezentacije.

Prošle nedelje je prilično zapaženo u medijima prošao intervju, ako se to tako može nazvati, koji je predsednik Crvene Zvezde, Zvezdan Terzić dao na jednoj od televizija. Terza je bio sagovornik krajnje simpatičnom TV licu Vladimiru Đukanoviću zvanom Đuka. Bulaznili su njih dvojica o svemu i svačemu da bi u jednom momentu spomenuli Zvezdin stadion i da li ga treba rušiti i sagraditi novi. Mediji su brže-bolje potegli temu o novom stadionu. Pa pobogu ljudi, ni ovaj nacionalni u Pazovi još nije završen, a vi bi još jedan. Tačnije, nije ni započet, ali biće. Jednog dana.

Pričao je Terzić i o klupskoj politici. Kaže kako je cilj prodati mlade i talentovane igrače i zaraditi pare, pa dovesti nekog koji je još bolji. Zvuči lepo u teoriji. Ono što je problem je što mladi i talentovani igrači ne padaju sa neba. Treba napomenuti da omladinci Zvezde takođe učestvuju u Ligi šampiona u svom uzrastu i takmiče se sa istim klubovima kao i seniori. Problem je u tome što je mudro rukovodstvo poslalo kompletnu generaciju na „kaljenje“ u FK Grafičar, koji igra u Srpskoj ligi. Valjda nisu ni sanjali da će se seniori plasirati u Ligu šampiona. I tu se dolazi do apsurdne situacije da Zvezda ima na raspolaganju samo 12-13 igrača za Ligu šampiona u toj kategoriji, i to momaka koji su mlađi od svojih protivnika po nekoliko godina, što je ogromna razlika u tom uzrastu. Nema sumnje da će biti topovsko meso svojim protivnicima, dok će njihovi stariji drugari da izvrću zglobove po Srpskoj ligi. Neka čeka Pariz i Liverpul.

Inače, proteklog vikenda su se nastavila takmičenja u nacionalnim ligama. Partizan se namučio protiv Proletera i odneo minimalnu pobedu. Sa druge strane Zvezda je deklasirala Radnički iz Surdulice 6:0. Reklo bi se, još jedan švedski akcioni. Dominirali su igrači, koji su nedavno dovedeni u klub novcem od plasmana u Ligu šampiona. I tu dolazimo do još jedne anomalije u našem fudbalu. S obzirom na to da se Zvezda prilično pojačala jer je uletela u lovu, domaće prvenstvo će, po svemu sudeći, biti poligon za iživljavanje nad nejakim protivnicima iz Lučana, Vranja, Surdulice… Partizan već sad ima pet bodova manje i teško je očekivati da će moći da parira komšijama. Čeka nas jedna dosadna sezona. Svakako, još jedna loša vest za naš domaći fudbal, ako je uopšte nekog briga za to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.