31.08.2018.
Kolumna: Mrtav ugao

Mrtav ugao

Apsurd

Prošle nedelje, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić, saopštio je spisak za predstojeće utakmice Lige nacija u septembru. Za one koji nisu upoznati, Liga nacija je novi format takmičenja pod okriljem UEFE koji će se igrati paralelno sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Da ne tupim previše, takmičenje koje ne privlači previše pažnje u Srbiji, s obzirom na to da se nalazimo u ligi C, trećoj ligi po kvalitetu. Treba istaći da je iznad nas, u ligi B jedna Bosna, Severna Irska, Češka… Da ne spominjem da su Hrvati u A grupi sa ostalom fudbalskom elitom. Ali dobro, realno, mesto nam i jeste negde na periferiji fudbalskih dešavanja.
Ono što su mnogi očekivali, nije se desilo. Fudbalski Savez Srbije je ostao dosledan svojoj apsurdnoj politici i ostavio Mladena Krstajića na klupi nacionalne selekcije. Čovek koji je bio v.d. selektora, praktično je nastavio to da bude. Naravno, mora u svakom momentu biti spreman za pedalu, što će se, kasnije ili pre, i desiti.
Mnogo je apsurda u našem fudbalu. Ako se samo osvrnemo na poslednjih nekoliko godina, toliko se bizarnih i glupih stvari desilo da je narod već oguglao i ne reaguje na svakodnevne pizdarije koje se dešavaju. Jedna od poslednjih je svakako kazna koju je Zvezda popila od UEFE. O tome sam već pisao. Ali treba spomenuti genijalan gest Delija, koji su navijače pozvali da dođu iz svih delova Beograda i Srbije i da bodre svoj klub, pazi sad, iza stadiona!? Isti ti majstori koji su izazvali suspenziju, sada zovu navijače da im se pridruže i pale baklje na nekoj benzinskoj pumpi iza južne tribine. Sačuvaj bože.
Ali da se vratimo mi na nepresušni izvor neobjašnjivih poteza i bizarnih figura. Reprezentativni fudbal. Koliko smo videli, prekaljeni stručnjak na klupi srpske reprezentacije je izostavio neka stara imena poput Ivanovića, Tošića i Stojkovića. Dao je šansu nekim mladim igračima (ako se on uopšte nešto pita), i to je OK. Selektor nije imao potrebu da se pojavi pred novinarima, kao što nije imao potrebu da objašnjava svoje pređašnje odluke. I ne samo on, Savez se pretvorio u privatnu prćiju u kojoj nekoliko ljudi odlučuje o svemu. Postavlja se pitanje, da li igrači uopšte imaju moralnu obavezu da se odazovu pozivu za reprezentaciju i da igraju za svoju naciju, kada banda iz Fudbalskog saveza nema potrebu da polaže račune bilo kome i radi šta hoće.
Najviše pažnje je privukla Krstajićeva odluka da ne pozove Luku Milivojevića. Opšte je poznato da njih dvojica nisu bili baš u najboljem odnosu još od utakmice sa Švajcarskom, kada je Milivojević javno izneo neke kritike na račun selektora i njegovih odluka. Za kaznu, bačen je na klupu na sledećoj tekmi, a sada i izvisio za poziv u nacionalnu selekciju. Šta se zapravo desilo? Pa Krstajićev pomoćnik, Milan Obradović je u eksluzivnoj izjavi za Informer optužio Milivojevića da je zajedno sa svojim menadžerom Ramadanijem pokušao da izazove puč u reprezentaciji. Zvuči poznato?
Pokušavam samo da zamislim kako sve to izgleda. Kao Ramadaniju je krivo što ne može da preuzme neke igrače iz reprezentacije (šta god to značilo), i onda kao ajde ti Luka se pobuni i napravi puč, revoluciju ili šta već. Luka kaže, nema problema šefe, samo kaži. I baš se potrefi da Luka bude zamenjen, i da baš posle toga primimo gol i ugrobarimo se skroz. Luka sav srećan, zove novinare i kaže da nam je selektor pacer. Ili dunster. Ko zna, da on to nije rekao, možda bi naša ekipa ostala složna i uigrana. Možda bi opizdili i slavnog Brazila?
Šalu na stranu, nemam nameru da branim Milivojevića i mislim da igrači u nekim delikatnim situacijama moraju da se suzdrže od komentara zarad dobrobiti ekipe. Šta se u Rusiji dešavalo, to samo oni znaju. Ono što se sigurno zna je, da bivši kapiten Zvezde i Olimpijakosa, sadašnji kapiten Kristal Palasa, igrač koji je u najboljim fudbalskim godinama, nema mesta u našoj reprezentaciji. Apsurd.

Foto: StarSport

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.