02.08.2018.
Kultura

ANIP „Branko Radičević“ Ruma

Pobednici festivala u Poljskoj

Izvođački sastav rumskog ANIP-a „Branko Radičević“ je učestvovao na Internacionalnom festivalu Lica tradicije u Zelenoj gori, u Poljskoj od 15. do 20. jula.
U Poljsku je išao sastav od 24 igrača i 10 članova orkestra .
– Sve vreme festivala bili smo smešteni u hostelu u Zelenoj gori, ali smo povremeno odlazili u okolna mesta gde smo imali prilike da se predstavimo poljskoj publici – kaže Petar Popović, umetnički rukovodilac i šef ansambla .
Pored Rumljana, učesnici festivala su bile grupe iz Bugarske, Makedonije, Indonezije i dva domaća ansambla iz Poljske.
Festival je započeo programom u etno selu Ohli, muzeju na otvorenom , gde su se prvo takmičili pevači svih grupa učesnika.
Dok je žiri donosio odluku o nagradama za pevače pojedince, održano je još jedno takmičenje.
Član Izvođačkog sastava ANIP-a „Branko Radičević“, Đorđe Maletić je pobedio u tradicionalnom takmičenju bacanja potkovice.
Isidora Živanović je u kategoriji pevača pojedinaca osvojila drugo mesto.
Istovremeno, sa štanda koji je bio rezervisan za Srbiju, smenjivale su se melodije Narodnog orkestra ANIP-a, tako da je poljska publika imala prilike da isproba deo domaće kuhinje : kačamak, čvarke, slaninu, šunku, kulen… i da zaigra sa igračima.
Rumljani su imali nastupe i u Lagovu, Niesulici, kao i u Zelenoj gori gde je u lokalnom pozorištu izveden takmičarski program.
ANIP se predstavio igrama Srema, Kosovskog pomoravlja i Bosilegrada.
Gala koncert, gde su sve grupe zajedno nastupile, održan je 19. jula , u amfiteatru koji prima oko 3.000 ljudi.
– Mi smo se predstavili spletom pesama južne Srbije i igrama Bosilegrada. Nakon koncerta pročitane su i odluke stručnog žirija, a rumski ANIP „Branko Radičević“ je proglašen za pobednika festivala i dobili smo novčanu nagradu od 1.000 evra. Iako smo na domaćim festivalima osvajali nagrade i mnoga priznanja, ova nagrada u Poljskoj je dodatni motiv za trajanje i pokazatelj našeg kvalitetnog i uspešnog rada – ističe Petar Popović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.