16.04.2018.
Izdvojena vest

Migranti u Šidu prodaju humanitarnu pomoć

Komunalci oduzmu robu, oni je vrate na prodaju

Brojne humanitarne organizacije pomažu izbeglice sa Bliskog istoka, u hrani i obući, da bi što manje osetile teret migrantske krize. Međutim, njihovi paketi pomoći na neki način završe na šidskoj pijaci. Azilanti tu humanitarnu pomoć svakodnevno prodaju, a građani Šida kupuju, uz obrazloženje da su cene mnogo pristupačnije u odnosu na radnje. Najveću muku muče u Javnom komunalnom preduzeću Standard, koje traži način da stane na put ovoj ilegalnoj trgovini.
Migranti iz prihvatnog centra Principovac ne gube vreme dok čekaju da li će nastaviti put ka nekoj od zemalja Evropske unije. Neki od njih pređu peške 11 kilometara sa džakom robe, kako bi se domogli pijace u Šidu. Jedan od njih je i Muhamed iz Avganistana.
– Na Principovcu sam sa suprugom i dvoje dece, već godinu dana. Čekamo azil za Nemačku. Ovde sam stekao mnogo kupaca, koji kupuju od mene robu. Jeste da smo to sve dobili kao humanitarnu pomoć, ali mi to sve ne potrošimo. Od tog novca, što zaradim prodajom, najčešće deci kupim voće, povrće, a i neki evro. To je valuta koja će nam najviše trebati u zemljama EU, dok se ne snađemo – kaže Muhamed, koji ne krije poreklo robe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.