29.03.2018.
Aktuelno

Prav ugao

Koncept vaskrsenja

Vaskrsenje predstavlja novi životni ciklus, u mitološkom smislu, kada je reč o hrišćanskoj religiji, ono označava povratak iz mrtvih Božjeg sina. Tokom dva milenijuma podeljena su mišljenja o tome šta vaskrsenje uopšte znači, a kamoli da li se dogodilo.
U davna vremena, protivnicima teze da je Isus oživeo, jednostavno ustao iz mrtvih i zašao među žive, suđeno je kao jereticima. Svaka i najlogičnija empirijska pretpostavka bila je kažnjavana smrću. Dogma je bila aksiom, jača od svakog argumenta.
Protivnici „slepe“ vere, mahom doživljavaju Isusa Hrista kao čoveka koji nije ubijen, razapet da, ali to je sve. Kako bi sudija Pontije Pilat ispunio svoj zadatak, a isto tako i sačuvao deo svojih moralnih načela, kako smatraju neki, razapeo je Isusa, ali je obezbedio da ovaj ne bude ubijen. Isus se nakon oporavka od možda i nepuna tri dana, vratio svojim sledbenicima. O vaskrsenju Isusa Hrista prvi put je počelo da se priča tek decenijama nakon tog događaja, a sveštenstvo ga usvaja tek u II veku.
Tri dana i tri noći nakon što je, prema predanju, razapet na krst i pogubljen, Isus Hrist se pojavio među svojim sledbenicima. Marija Magdalena Mitronosica, koja je sa Presvetom Bogorodicom bila sve vreme uz Isusa za vreme njegovog stradanja, označena je kao osoba kojoj se Isus prvi ukazao. Jevanđelja po Jovanu i Marku, koja potvrđuju tu priču, ipak ne insistiraju na tom susretu kao fizičkom.
Neka od verovanja su da se Isus pojavio pred svojim učenicima insistirajući da ga dodirnu kako bi se uverili da nije utvara. S druge strane, pred Marijom Magdalenom, Isus je insistirao na tome da ga ne dodiruje, pa se njegovo javljanje Mariji ipak tumači kao duhovno prosvetljenje njegove sledbenice.
Luis Martin, koji je istraživao Hristov život, u XIX veku povezuje Mariju i Isusa kao veoma bliske prijatelje. Prema njegovim tvrdnjama, Marija je nakon Isusove smrti život provela u Francuskoj, u koju kad je došla, donela je sa sobom Isusovo telo. Reč je o jednoj od teorija da Isus Hrist nije ustao iz mrtvih, već da mu se grobnica nalazi u zapadnoj Evropi.
Kako god, vaskrsenje predstavlja novu priliku za nešto dobro. Ovaj praznik, Uskrs, trebalo bi da predstavlja dokaz da ideja o jednakosti među ljudima i bezuslovnoj ljubavi nije mrtva.
I Isus Hrist, koji je stradao da bi druge učinio boljim ljudima, znao je da ne može biti važnije vaskrsenje jednog čoveka od vaskrsenja cele ideje koju je on pronosio i darovao drugima kao mudrost. Ako je vera kod čoveka čista poput Isusovih namera, onda nema sumnje da će takvi ljudi, ne samo za praznike poput Uskrsa i Božića, već svaki dan, kao koncept po kojem se živi, slediti i negovati ideju onog čije vaskrsenje i rođenje tako rado slave.

Aleksandar Ćosić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.