19.03.2018.
Izdvojena vest

Branislav Nedimović i Igor Mirović u Hrtkovcima

Gradi se nasip Hrtkovci – Jarak

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obišli su 16. marta, zajedno sa predsednikom rumske opštine Slađanom Mančićem, radove na izgradnji odbrambene linije, odnosno obaloutvrde, na levoj obali reke Save kod Hrtkovaca.
Izgradnja nasipa na levoj obali Save od Hrtkovaca do Jarka su počeli u oktobru prošle godine a završeni su ovih dana. Investitor radova su
JP Vode Vojvodine.
Pokrajinski premijer Igor Mirović je istakao da su na ovom mestu prilikom velikih poplava pre četiri godine imali krizne tačke i da je zato i pripremana projektna dokumentacija da se ovi problemi prevaziđu.
– Ovi radovi na nasipu su potpuno gotovi, vrede preko 120 miliona dinara, a pripremljena je i projektna dokumentacija za ostale tri faze koje će se raditi. Verujem da ćemo imati obezbeđena dodatna sredstva da naredne bar dve, od tri faze realizujemo tokom ove godine, što znači da ćemo, kada je reč o odgovornosti Pokrajinske vlade, a siguran sam da ćemo raditi zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, sa obe strane u ovoj i narednoj godini imati potpuno obezbeđenu liniju i nasip na Savi – istakao je Igor Mirović prilikom obilaska nasipa kod Hrtkovaca.
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović je podsetio da, na nekih 700 metara od mesta izgradnje nasipa, 2014. godine je uziman pesak da bi se branio dobar deo mitrovačke i rumske opštine, a ovaj objekat danas je samo dokaz koliko se radilo.
– Kordinisanim radom Vlade Srbije i Vlade Vojvodine učinili smo i levu i desnu obalu Save bezbednom, sada smo mnogo bezbedniji i daleko se otišlo u pogledu planiranja. Što se tiče drugih delova Srbije, radi se mnogo objekata i stanje je mnogo bolje – ukazao je ministar Nedimović. On je najavio i da će paneli koji su planirani da se postave u Sremskoj Mitrovici biti postavljeni 2019. godine.
Slađan Mančić, predsednik rumske opštine je istakao da ovaj nasip pokazuje odgovoran odnos države prema društvu, budući da je na ovom mestu 2014. godine Sava pretila da ugrozi Hrtkovce.
– Mi smo se svi suočili sa nečim što je do tada bilo nezamislivo, da voda bude preko 666 cm na merenju kod Šapca. Uloženo je oko 130 miliona da se ova obala utvrdi i preduprede neke slične situacije. Ova obaloutvrda će značiti i za nas i za Sremsku Mitrovicu i za buduća pokolenja u smislu bezbednosti, jer smo sastavili odbrambeni prsten između Hrtkovaca i Jarka. Većina Rumljana i nema osećaj da mi izlazimo na Savu, a mi imamo 27 km savske obale i kada dođu velike vode neke mesna zajednice, Hrtkovci, Klenak i Grabovci su tada ugrožene, a ovakvi projekti doprinose da budu bezbednije. U rumskoj opštini postoje branjeni i nebranjeni delovi, branjeni delovi su oko naseljenih mesta i mi imamo desetak kilometara branjenog dela obale , a nebranjeni deo su atari, šume i livade – istakao je Slađan Mančić.
Slavko Vrndžić, direktor JP Vode Vojvodine je izjavio za naše novine da je urađen nasip u dužini od tri kilometra.
– Reč je o obali visokog terena koja je pokazala 2014. godine da joj je potrebno dodatno ojačanje na tih tri kilometra – oko 1.500 metara zemljanog nasipa i 1.500 metara se radio zaštitni zid. Nadvišenje je u proseku od jednog do 2,5 metara i ono treba da obezbedi poljoprivredno zemljište i naselja od nekih velikih voda. Mi sada radimo na levoj obali, a desna je gotova. Prva, druga, treća i četvrta faza se odnose na Gomolavu, deo koji se nalazi nizvodno gde ima oko 1.000 metara nestabilne obloge i tu se rade kameni nabačaji u donjoj zoni da bi se sprečila dalja erozija obale. Prva faza je urađena, druga faza će biti finansirana iz programa Svetske banke, a u treću i četvrtu mi krećemo tokom narednog meseca sredstvima koje je obezbedila Pokrajinska vlada. Znači sve te faze se odnose na Gomolavu, a ova tri kilometra nasipa su jedinstvena faza koja je završena – pojasnio je direktor Vrndžić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.