23.02.2018.
Aktuelno

Sremska Mitrovica

Žitni trg dobija nov izgled

Čuveni Žitni trg jedan od trgova koji su obeležje Sremske Mitrovice će zasijati u punom sjaju do leta, a sve to zahvaljujući rekonstrukciji ovog arheološkog lokaliteta. Gotovo da nema tog Mitrovčanina koji ne zna za ovo mesto i svima je dobro poznato pod nazivom Žitna pijaca. Na tom mestu nekada davno su brojni trgovci prodavali kukuruz, pšenicu i ostale žitarice.
Ovih dana Mitrovčani mogu videti kako se radi na obnovi Žitnog trga te svi iščekuju završetak radova. Načelnik za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić je za M novine objasnio koliko je uloženo u ovaj projekat i šta Mitrovčani mogu da očekuju od novog Žitnog trga.
– Što se tiče rekonstrukcije žitnog trga ukupna sredstva koja su izdvojena su tri miliona dinara od strane grada Sremska Mitrovica. Grad je dobio na konkursu od Ministarstva kulture i informisanja dvadeset četiri miliona dinara. Prošle godine i ove godine je predviđeno pet i po miliona dinara za dekorativnu rasvetu i to takođe izdvaja grad. Procenjuje se da će ukupna vrednost radova biti negde oko trideset dva i po miliona dinara sa dekorativnom rasvetom. Očekuje se da završetak radova bude do 31. maja. Tako je po planu predviđeno, a uporedo će teći radovi na uređenju dekorativne rasvete svih staza koje se nalaze oko Žitnog trga i radovi koji teku na samom lokalitetu. Prvo su urađeni radovi kako bi se očuvao lokalitet, a u sklopu radova predviđen je i amfiteatar sa od šesto pedeset do sedamsto mesta za sedenje. Planiramo u narednih par dana da na onom bilbordu koji se nalazi kod Žitnog trga postavimo sliku kako će trg izgledati nakon uređenja. Ovaj plan uređenja Žitnog trga je važan da bi se zaštitio od daljeg urušavanja. Golim okom se ne vidi koliko je prethodnih godina došlo do ulegnuća tog lokaliteta, ali kada pogledate ranije fotografije i kada uporedite sa skorašnjim vidi se ulegnuće koje je neophodno srediti – kaže Ilija Nedić

A. D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.