15.01.2018.
Aktuelno

Teranje Božića u Grgurevcima

Teranje demona muzikom

U mitrovačkom selu Grgurevci pre pola veka svako domaćinstvo imalo je konje, ali sa pojavom savremene mehanizacije polako se na ovu plemenitu životinju zaboravljalo. Trenutno u selu samo osam domaćinstava ima konje, a odnedavno je osnovano i Udruženje ljubitelja konja „Sersan“, te je sve više onih koji su ponovo zainteresovani za držanje konja.
Mladi Grgurevčani pre četiri godine obnovili su običaj Teranja Božića, te se Božić ove godine terao 14. januara, kada se obeležava Mali Božić. Ovaj običaj označava teranje karakondžula i drugih demona muzikom, zdravicom, vikom i veseljem iz domova i sokaka. Meštani otvaraju svoje kapije i počaste konjanike vinom, rakijom i hranom, a mladi ih pozdravljaju sa pesmom „Roždestvo“ i „Vitlejeme“.
– Ovu zaboravljenu tradiciju smo rešili da obnovimo pre četiri godine. Moji prijatelji i ja smo rešili da organizujemo neko dešavanje u selu. Prve godine nas je bilo oko 10 konjanika i bilo je mnogo lepo, te smo odlučili da svake godine organizujemo Teranje Božića, a ove godine dostižemo broj od oko 25 konjanika. Ušli smo u 25 kuća u Grgurevcima, a osim meštana koji imaju konje, sa nama su Božić terali i konjanici iz Male Remete, Jaska, Rume, Laćarka, Kuzmina, Pećinaca. Neizostavna je bila i muzika, te su nas tamburaši u špediteru pratili kroz selo – kaže na naše novine Vladimir Nedeljković, predsednik udruženja „Sersan“.
Grgurevčani običaj Teranja Božića organizuju 14. januara, na mali Božić, a o razlozima za tu odluku mladi konjanik Jovan Džarubdžić, koji ima svega 19 godina, kaže:
– Odlučili smo da se Teranje Božića održava 14, a ne 7. ili 8. januara iz više razloga. 7. januara svako provodi Božić u krugu svoje porodice kao najradosniji praznik, dok 8. januara teramo Božić kod naših prijatelja u Maloj Remeti i Jasku. Kako bismo ispoštovali jedni druge, mi smo odlučili da se kod nas ova manifestacija održava za Mali Božić i sa tim danom završavamo sa jahanjem tj. Vijanjem Božića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.