Kolumna: Izvestan pogled

10.01.2018.

Tabloidna direktorka

Izgleda da je direktorka Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ Ankica Jevtić pogrešila profesiju? Nekako, kao da bolje komunicira sa tabloidnim portalima, nego sa svojim kolegama iz škole u kojoj je zaposlena. Njeno ime se svako malo povlači po medijima, a poslednje njeno pojavljivanje u javnosti vezano je (a za koga bi drugog?) za učitelja Matea Žarka, čoveka pretplaćenog na hirove direktorke kojoj kao da ova omiljena škola mnogih đaka služi za „specijalne namene“? Odnosno za lični obračun sa dotičnim učiteljem. Koji traje već duže vreme.
Poslednji „biser“ direktorke Jevtić odnosi se na rešenje o otkazu, što je rezultiralo kao vođenje disciplinskog postupka protiv učitelja koji je navodno prilikom jednodnevne školske ekskurzije vršio fizičko i psihičko nasilje. Da podsetimo, Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu koju je direktorka zbog istih stvari podnela protiv učitelja Matea Žarka. I umesto da se prpošna direktorka, poštujući lepo vaspitanje, izvinila učitelju zbog maltretiranja po izmišljenoj osnovi (bitne povrede odredaba upravnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava), ona nastavlja svojevrsni tulum, šikanirajući i ponižavajući jednog od najboljih učitelja koje je „Bajićeva“ škola ikada imala.
Da li tome doprinosi to što je Mate Žarko hrvatske nacionalnosti, kako potencira jedan tabloidni portal, o čijem delovanju Tužilaštvo još uvek ne želi da se izjasni? Inače o tome su obavešteni Ministarstvo prosvete, Zaštitnik građana, Misija OEBS-a u Srbiji i drugi subjekti. Pravni opunomoćenik učitelja Matea Žarka, advokat Zorica Cundra dostavila je prigovor Školskom odboru, ali znajući za praksu koja vlada u Školi, teško da će se on ozbiljno razmatrati. Po svemu sudeći, stvar će se ponovo naći na sudu, koji je već i do sada ukidao nerazumne odluke direktorke Jevtić protiv učitelja Žarka.
Dokle će ovo sudsko zamešateljstvo (ako do njega dođe) trajati i kolike će troškove platiti Škola ako sud izgubi? Misli li o tome neko ko podstrekava direktorku Jevtić da donosi nerazumne odluke na štetu Škole i Grada koji se po „Bajićevoj“ školi i njenoj direktorki nadaleko pročuo? Čak i ako se ne računaju milioni koje poreski obveznici plaćaju zbog njenih izgubljenih sporova na sudu?
Ali šta reći za direktorku koja ne priznaje ni odluke Tužilaštva koje odbacuje njenu krivičnu prijavu protiv učitelja? A da istovremeno ne zapita ni sebe ni druge gde je za svo vreme navodnog maltretiranja dece u autobusu, bila njihova učiteljica Svetlana Grujičić. Koja je sve vreme na ekskurziji sedela kao da se ništa nije dešavalo u autobusu?
Zar nije i direktorka, a kamo li roditelji trebalo da je pitaju: „Aman, ženo, šta se to dešavalo s našom decom koju smo pustili s tobom i koju si trebala da čuvaš na ekskurziji?!“
Kako to da je ceo „slučaj“ montiran tek kad se ekskurzija završila i svi otišli kućama? Zar samo zato da se direktorka obračuna sa učiteljem koji joj ne piri u hladnu čorbu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.