10.01.2018.
Aktuelno

Sremska Mitrovica

Dani ruske kulture u Sremu

Istorijski arhiv „Srem“ iz Sremske Mitrovice povodom 100 godina od emigracije Rusa u Srem pripremio je zanimljiv program pod nazivom „Dani ruske kulture u Sremu“ koji će trajati od 15. do 25. januara. Programi će biti održani u mitrovačkoj Galeriji.
U ponedeljak, 15. januara sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba „Ruska emigracija i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici“. Zatim sledi pesničko veče u utorak, 16. januara, dok će se u sredu, 17. januara organizovati dva događaja. Prvi je proslava nacionalnog praznika Rusina „Rusinski dan“ u 17.30 časova, a drugi je predavanje Vladimira Kovačića o ruskim rasama golubova u 18 časova.
Za četvrtak, 18. januar planiran je čas ruskog jezika na kojem će učestvovati gimnazijalci iz Šida, Sremske Mitrovice i Rume. Predavanje na temu „Srpsko – ruski odnosi i kulturne veze“ Nenada Ninkovića, Gorana Vasina i Sime Rakite održaće se u petak, 19. januara sa početkom u 17 časova. U subotu, 20. januara sa početkom u 17 časova je projekcija filma „Jego blagorodnije baron Vrangel“.
Nastup horova „Šidijanke“, „Irida“ i „Rusinski zraci“ biće organizovan u ponedeljak, 22. januara u 18 časova, dok je veče sa Ivanom Žigon rezervisano za utorak, 23. januar u isto vreme.
Film „Poslednja iskra Ruske carevine“ biće prikazan u sredu, 24. januara, a u okviru programa će nastupiti i etno grupa „Srpski dom“. „Dani ruske kulture u Sremu“ završavaju se u četvrtak, 25. januara u 18 časova programom pod nazivom „Stogodišnji spomenar pisan ruskom stepom i sremskom ravnicom vetrovima seoba“ i nastupom kvinteta „Maestre“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.