06.12.2017.
Kultura

Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića u mitrovačkoj galeriji

Vozarević ponovo pred Mitrovčanima

Slike i crteži Lazara Vozarevića, nakon restauracije koja je trajala pet godina, ponovo su pred Mitrovčanima. Izložba 60 radova nastalih u periodu od 1950. do 1967. godine ovog mitrovačkog slikara otvorena je prošle srede, 29. novembra u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.
– Nakon pet godina srećni smo da možemo otvoriti i javnosti pokazati slike i crteže Lazara Vozarevića. Nakon rekonstrukcije enterijera i krova Galerije i nakon opsežne restauracije slika, imamo čast da se pokažemo publici. U zgradu je uloženo preko 35 miliona dinara i radove je finansirala lokalna samouprava, a u restauraciju i opremanje slika pet miliona dinara. Ovo nije kraj, nastavljamo sa radovima sledeće godine. Radiće se fasada zgrade i opremićemo kovni prostor od 500 metara kvadratnih. Želimo da stvorimo jedan multimedijalni prostor, jer Galerija nije zamišljena kao statično jezgro, ona je prostor koji živi. U njoj organizujemo likovne radionice, koncerte, poetske večeri – izjavio je direktor mitrovačke Galerije Milan Marinković.
Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ćerka Lazara Vozarevića Ivana Stojanović i brojni ljubitelji slikarstva.
Kako je izjavio gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, mitrovačka Galerija je osnovana kao memorijalna galerija Lazara Vozarevića, slikara koji je ne samo poznat u Srbiji već u celom svetu.
– Sremska Mitrovica je počastvovana što u svojoj Galeriji ima slike jednog ovakvog slikara, i što Galerija nosi njegovo ime – rekao je Sanader.
Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe rekao je da Galerija „Lazar Vozarević“ nije samo značajna na kulturnoj mapi Sremske Mitrovice, nego cele Srbije i da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno inforisanje i odnose s verskim zajednicama sa zadovoljstvom pomagao obnovu fundusa slika Lazara Vozarevića koje se nalaze u mitrovačkoj Galeriji.
Ivana Stojanović, ćerka Lazara Vozarevića bila je prisutna na otvaranju izložbe. Ona se zahvalila rukovodstvu Galerije koje je doprinelo da se mitrovačka Galerija oporavi i da izgleda onako kako zaslužuje.
– Mi kao porodica smo uvek funkcionisali zajedno, da li smo putovali ili su moji roditelji radili u ateljeu, ja sam bila prisutna. Jako je voleo i poštovao porodicu, to je bila jedna od njegovih velikih, pozitivnih osobina, između ostalih – izjavila je u dokumentanom filmu o Lazaru Vozareviću njegova ćerka Ivana Stojanović.
Podsetimo, Galerija „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici je osnovana i počela sa radom 1973. godine izložbom slika i crteža Lazara Vozarevića koji su 1970. godine otkupljeni od njegove supruge i ćerke sredstvima iz opštinskog budžeta.
Posle 44 godine, nakon opsežne građevinske rekonstrukcije zgrade koja je trajala od 2013. do 2015. godine, jedna od najznačajnijih zadužbinskih zbirki u Vojvodini i Srbiji je ponovo pred publikom.
Dela Lazara Vozarevića, koja predstavljaju najkompletniji omaž ovog istaknutog srpskog umetnika, su pretrpela ozbiljna oštećenja, kako zbog neadekvatnog prostora gde su skladištena, tako i zbog starosti. Stručnjaci iz Centralnog instituta za konzervaciju su od 2012. restaurirali 21 crtež i 56 slika. Za restauraciju je u prethodnih pet godina utrošeno oko pet miliona dinara po projektu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.