06.12.2017.
Aktuelno

Agencija za ruralni razvoj Sremska Mitrovica

Smanjenje poreza za poljoprivrednike

Zbog posledica ovogodišnje suše, mitrovačka lokalna samouprava je donela odluku o smanjenju poreza na poljoprivredno zemljište za 2018. godinu. Direktor agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić je istakao važnost predloženih mera.
– Pomoć kroz umanjenje poreza će na neki način koliko toliko pomoći poljoprivrednicima da ublaže gubitke koje im je suša nanela. Kada je u pitanju naknada štete mi smo predložili još jednu meru koja se tiče naknade štete poljoprivrednicima prouzrokovane lošim vremenskim uslovima. Ovu meru ćemo sprovesti do kraja godine odnosno početkom sledeće godine. U septembru i oktobru smo imali dosta prijavljenih šteta koje su uzrokovane olujom, štete su imali povrtari koji poseduju plastenike. Nešto manje od milion dinara smo izdvojili za dodelu bespovratnih sredstava odnosno za naknadu dela štete – rekao je Samardžić.
Na koji način će se nadoknaditi umanjenje poreza obrazložio je načelnik za budžet i lokalni i ekonomski razvoj Duško Šarošković.
– Grad sebi može da priušti umanjenje poreske stope na ovu kategoriju poreskim obveznika. Umanjenje poreza će biti negde oko 30 posto poreza na imovinu, to je porez na posedovanje poljoprivrednog zemljišta. Ovo umanjenje ćemo pokriti tako što ćemo naplatiti stare dugove. Još uvek je na snazi mera za savesne platiše kojima se porez umanjuje za 10 posto što je na kraju kad se sve sabere 40 posto umanjenja – istakao je Šarošković.
Prema rečima poljoprivrednika iz Martinaca Nenada Andrića umanjenje poreza će puno značiti.
– Ja radim 70 hektara zemlje, 2017. godina je bila veoma teška za poljoprivrednike a 2018. godina će biti još teža zbog suše i malih prinosa. Svoj doprinos pomoći daće i Asocijacija stočara Srema i Mačve koja će posredovati u naturalnoj razmeni kukuruza iz robnih rezervi, tako da će se pomoći stočarima koji ne budu imali dovoljno kukuruza.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.