06.12.2017.
Aktuelno

Igor Mitrović, predsednik Vlade Vojvodine u Rumi

Put Novi Sad – Ruma je projekat od nacionalnog značaja

Boravak u Rumi – polaganje kamena temeljca za novi objekat fabrike Heltker Jurop pokrajinski premijer Igor Mirović je iskoristio i za razgovore sa rukovodstvom rumske opštine.
Razgovaralo se o započetim projektima, koje podržava Pokrajina, kao što je opremanje radne zone Rumska petlja, zatim projektima u oblastima putne infrastrukture i u oblasti obrazovanja i zdravstva.
– Drago mi je što je lokalna administracija već pripremila nove projekte sa kojima će konkurisati na naše konkurse naredne godine. Obavešten sam o planovima da se konkuriše za sredstva kojim će se rekonstruisati Glavna ulica u Rumi i realizovati druga faza vrtića „Kockica“ – rekao je premijer Mirović.
Kada je reč o pokrajinskom budžetu za narednu godinu, Mirović je najavio da će biti usvojen u zakonskom roku i da se, u jednom delu, nastavlja sa subvencijama, sa ciljem da se i manjim firmama u manje razvijenim sredinama pomogne da otvore nove fabrike i uvode savremeniju tehnologiju.
– Radićemo i velike javne objekte, a moramo da održimo trend političke stabilnosti i velikih direktnih investicija, da nam subvencije budu komplementarne. IPARD fondovi će omogućiti investiranje, pre svega, u opremu za poljoprivredu, krećemo se dobrim tempom i nadam se da ćemo za tri godine imati broj nezaposlenih ispod deset procenata i rast BDP u kontinuitetu, od preko tri procenta godišnje, rast izvoza, saniranje crnih rupa u ekonomiji – rekao je Igor Mirović, uz konstataciju da ima osnova za optimizam, a da je Ruma na dobrom putu da postane jedna od najrazvijenijih opština i to ne samo u Vojvodini.
Posetu Igora Mirovića smo iskoristili i da mu postavimo pitanje vezano za put Novi Sad – Ruma, sa tunelom kroz Frušku goru, o kojem se dosta govori u poslednjih nekoliko godina, a ministarka Zorana Mihajlović je nedavno izjavila da bi njegova gradnja trebalo da počne u 2018. godini.
Na naše pitanje Mirović kaže da je projekat potpuno spreman, odnosno potrebna projektna dokumentacija.
– Bio je to težak posao koji sam lično započeo krajem 2013. godine i ticao se pre svega, studije izvodljivosti, generalnog projekta, geoloških studija, urbanizma na trasi kroz tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu, kao i izrade idejnih projekata. Mi smo ceo taj posao, koji nekada traje i duže nego samo izvođenje projekta, sproveli do kraja ove godine, to je gotovo. U toku je izrada plana parcelacije, treba označiti parcele koje će se otkupljivati, a Vlada Srbije je obezbedila sredstva za otkup parcela na jednom delu trase i taj posao sukcesivno kreće od ove godine – kaže Igor Mirović.
On je dodao da je formiran tehnički tim zajedno sa partnerima iz kineske CRBC kompanije, podsećam pre nešto više od mesec dana Vlada Srbije je potpisala memorandum sa kineskom kompanijom u tom poslu.

– Sve dalje zavisi od pripreme komercijalnog ugovora i od izvora finansiranja. Taj deo je u nadležnosti Republičke vlade i Ministarstva, ne mogu da licitiram kada će do toga dođi jer se stvari dešavaju po izvesnom planu. Videli ste da je potpisan komercijalni ugovor na delu Koridora 11 u dužini od 30 km, mi smo na samom pragu da taj poslednji korak, izvor finansiranja i komercijalni ugovor potpišemo. Kada će se to tačno desiti ja ne mogu da kažem, da li će biti sledeće godine – nadamo se, stvar je u rukama Vlade Srbije. Za nas je to veliki projekat, rumska opština praktično dobija novu industrijsku zonu koja će omogućiti da se praktično eliminiše nezaposlenost u Rumi, Irig dobija rasterećenje saobraćaja i jednu malu industrijsku zonu, a Novi Sad ogromnu zonu u kompleksu priobalja u Petrovaradinu, kao i jedno ogromno rasterećenje saobraćaja, jer je Novi Sad saobraćajno zagušen po svim parametrima. Najvažnije je da je to ekonomski isplativ projekat u odnosu gustinu saobraćaja koja postoji na ovoj trasi. Po zvaničnim podacima Puteva Srbije, imate oko 12.000 vozila dnevno od toga oko 800 kamiona. Sve je dakle pripremljeno i na potezu je Vlada Srbije u direktnim komercijalnim pregovorima sa kompanijom CRBC – što je do nas sve je učinjeno kako bi se ovaj projekat uvrstio u naredni prioritet – odgovorio je Pokrajinski premijer Igor Mirović.
Na internetu se može pronaći simulacija putovanja od Rume do Novog Sada koja traje preko devet minuta ovim, još nepostojećim, putem

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.