21.11.2017.
Kolumna: Četke & Metle

Naš podvožnjak

Kada su posle 5. oktobra demokrate učvrstile vlast, zapravo to je bilo već 2008. godine kada je Boris Tadić pobedio Koštunicu i napravio pakt sa SPS, ne bi li nas što pre uveo u EU, dakle, kada su demokrate baš učvrstile vlast u republici, u pokrajini je Bojan Pajtić odavno bio domaći. On je „odgovornost preuzeo“ još 2004. godine i bio je neprikosnoveni gazda Vojvodine sve do 2016. godine.
Upravo tih godina se uspostavila neobična praksa među lokalnim funkcionerima DS. Bilo šta da su radili, otvarali nekakav put, asfaltirali ulicu, napravili vrtić, dom zdravlja, parkić, postavili ljuljaške ili klackalice, u obraćanju novinarima lokalci su se obavezno zahvaljivali prvo magistru, a kasnije doktoru Bojanu Pajtiću. Zbog čega tačno se ne sećam, ali u to vreme nisam mogla da razlučim da li se tu radilo o najobičnijem poltronstvu ili je magistar, pa kasnije doktor Bojan Pajtić izdao direktivu da mu se ime mora pominjati svaki put kad se zabode ašov u zemlju. Ne tvrdim da je bilo tako, Bojan Pajtić je sve samo nije glup, bar ga ja tako ne doživljavam. Međutim, činjenica je da su pored objekata u čijoj izgradnji je učestvovala pokrajina bile postavljanje ploče na kojima je zaista stajalo ime dr Bojana Pajtića. Jedna takva je okačena (posle skinuta, mada mislim da rupe od tiplova još stoje) na zgradu mitrovačke Pošte prilikom otvaranja renovirane ulice Kralja Petra Prvog. Ali, i to može biti preterana revnost Pajtićevih saradnika na lokalu, mada nije se doktor pravnih nauka baš ni bunio protiv takvog kulta ličnosti.
I sad će neko pomisliti šta sam zapela o Pajtiću. Samo zato što sam na otvaranju mitrovačkog podvožnjaka čula predsednicu Vlade Srbije, Anu Brnabić kako je rekla da je podvožnjak napravljen novcem svih nas, građana Sremske Mitrovice. Nikad nisam ni jednog političara, posebno ne lokalnog, čula da tako jasno, da ne kažem eksplicitno, kaže da to što se po Srbiji gradi, gradi se našim novcima. Veoma lepo od premijerke, i baš joj hvala zbog te istine naglas izrečene.
„…Ništa ona (država) nema što nije od svojih podanika uzela, ili što im nije uskratila … Višak se rađa iz onoga što je država trebalo da da stanovništvu, ili što je trebalo za njegovo dobro da potroši, a nije mu to dala, i nije za dobro domaćeg življa potrošila sve što je obećala…“ ovako nekako tumači odnos države i podanika novinar Vremen Ljubomir Živkov, jedan ortodoksni Lala iz Banata koji na stravi gleda iz trezvenog paorskog ugla.
To je jednostavna istina koju valjda i deca znaju. Doduše, neka deca znaju, ali neka baš i ne znaju. Pa ni kad porastu ne sa saznaju, jer ih o tome nisu učili u školi. Međutim, ipak tako neuki postanu političari, a to je već drugi par rukava, i nije tema.
Tema je novac, i to naš novca, novac građanki i građana ove zemlje, koji se radi pojednostavljenja termina zove državni novac. E, tim našim novcem raspolažu oni koje smo izabrali na glasanju. Pa kako smo glasali tako nam i bude. Kratko i jasno.
Ali, da se vratim na premijerkinu izjavu. Morate prvo znati da je mitrovački podvožnjak jedan stvarno velelepan objekat, da izgleda baš svetski i da je Ana Brnabić dala kompliment svim Mitrovčanima. Svaka čast bivšem i sadašnjem gradonačelniku, ali premijerka je nama, običnim građanima, odala priznanje. I to je ono što nju pomalo izdvaja od drugih, posebno od onakvih koji su se zahvaljivali dr Bojanu Patiću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.