27.10.2017.
Društvo

U susret Svetskog dana moždanog udara

Raste broj obolelih od šloga

Svetski dan moždanog udara, 29. oktobar, ove godine se obeležava pod sloganom „Šlog napada svakoga – zbog toga svi imamo razlog da ga sprečimo“.
Tim povodom, u Novom Sadu je u organizaciji Kliničkog centra Vojvodine – Neurološke klinike Novi Sad, održano niz predavanja koja se odnose na nove mogućnosti urgentnog zbrinjavanja obolelih od šloga. U saradnji sa interventnim neuroradiolozima, prikazani su dometi lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara u KCV novom metodom intraarterijske trombektomije. Ova metoda se nakon objavljenih radova iz 2011. godine primenjuje u mnogim razvijenim medicinskim službama u svetu, a od 2016. i u Kliničkom centru Vojvodine. Ukazano je i na potrebu tešnjeg povezivanja Kliničkog centra i bolnica na teritoriji Vojvodine u cilju olakšanog, efikasnog upućivanja selektovanih pacijenata za ovu novu metodu lečenja, s obzirom na njene dobre početne rezultate u lečenju akutnog ishemijskog udara.
Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv moždanog udara u Novom Sadu prisustvovale su specijalisti neurologije Opšte bolnice Sremska Mitrovica, dr Ljiljana Stančetić Bačvanin i dr Katarina Pavlović Ivić.
– Važno je pomenuti da će jedna od šest osoba u svom životu doživeti šlog. Kod 90 odsto moždanih udara postoji jasna povezanost sa jednim ili više od 10 poznatih faktora rizika za nastanak šloga. Šlog nastaje kada prestaje dovoljan dotok krvi u određeni deo mozga. U zavisnosti od prethodne funkcije oštećenog dela mozga, brzine i stepena oštećenja, i brzine započetog lečenja, efekat šloga ostavlja različite negativne efekte na telu pacijenta, na mobilnost i govor, ali i razmišljanje i emotivno stanje osobe. Zbog toga je šlog vodeći uzrok smrti i onesposobljenosti nekih subgrupa ukupne populacije. Nažalost, na neke faktore koji predisponiraju razvoj šloga se ne može uticati (starostna dob, pol, nasleđe, postojanje ranijih moždanih udara u porodici kod iste osobe). Ipak rizičan stil života u prvi plan ističe one faktore rizika za moždani udar na koje može da se utiče. A to su: pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, korišćenje droga, telesna neaktivnost i gojaznost, stres, upotreba oralnih kontraceptiva, nepravilna ishrana. Pored ovoga postoje oboljenja koja mogu dovesti do nastanka moždanog udara, kao što su: arterijska hipertenzija, srčane bolesti (fibrilacija atrija i ostale srčane aritmije, bolesti srčanih zalistaka, stenoza karotidnih arterija..), dijabetes, povišen holesterol i drugi – izjavila je dr Ljiljana Stančetić Bačvanin i napomenula da su u prevenciji moždanog udara, što je i cilj uspostavljanja Svetskog dana borbe protiv moždanog udara, definisane dve strategije. Prva predstavlja takozvani „masovni prilaz“, koja apostrofira promenu stila života i smanjenje onih faktora rizika na koje se može uticati (smanjenje krvnog pritiska, holesterola, izbegavanje alkohola, prestanak pušenja..). Drugi pristup je postupak sa bolesnicima koji imaju visok rizik oboljevanja od šloga. U ovom slučaju osobe zahtevaju specifično individualno lečenje i značajnije sniženje postojećih činilaca rizika za svaku ugroženu osobu.
Dr Bačvanin ističe da je na Neurološkom odeljenju mitrovačke bolnice, prošle godine hospitalizovano 811 pacijenata, od kojih su, oko 85 odsto njih oboleli od moždanog udara. Podatak da je ove godine, samo u prvih šest meseci hospitalizovano 480 obolelih, predstavlja signal da je u porastu broj osoba pogođenih šlogom koji zahtevaju hitno zbrinjavanje u bolničkim uslovima, a među njima najviše su zastupljene osobe starosne dobi iznad 70 godina. Ipak, znatan udeo zastupljenosti beleže i osobe dobi između 50 i 70 godina, a neretko i znatno mlađe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.