20.10.2017.
Intervju

Kristina Radosavljević, direktorka Turističke organizacije

Šid sve interesantnija destinacija

U okviru 50. Sajma turizma u Novom Sadu, koji je održan od 5. do 7. oktobra, turističke organizacije Srema su imale zajednički nastup u okviru izlagačkog prostora Turističke organizacije Vojvodine. Između ostalih, svoju turističku ponudu predstavila je i Turistička organizacije Šid.
Ove godine u okviru turističke ponudu predstavili su Vojnu ustanovu Morović, kao jednu od reprezentativnih smeštajnih objekata na teritoriji šidske opštine i proizvođača organskog vina iz Erdevika. O ovogodišnjoj turističkoj ponudi na Sajmu turizma, kao i o značaju promocije turističkih potencijala šidske opštine, razgovarali smo sa direktorkom Turističke organizacije Šid Kristinom Radosavljević.

M NOVINE: U čemu se ovogodišnja turistička ponuda šidske opštine razlikovala u odnosu na sajmove turizma prethodnih godina?
KRISTINA RADOSAVLJEVIĆ: Ovogodišnja turistička ponuda predstavlja izvestan pomak u odnosu na prošle godine, s obzirom na to da smo obično izlazili sami na Sajam turizma. Ono što je još karakteristično za ovogodišnji sajam, odnosno za organizaciju samog sajma, jeste da je pored brojnih edukacija koje su pratile sva tri dana sajma, što smo imali priliku da učestvujemo na sastancima koji su za nas jako bitni. Sa druge strane pregovaračkog stola su bili predstavnici turističkih agencija i mi kao Turistička organizacija Šid smo imali priliku da prvi put pričamo sa predstavnicima turističkih agencija iz Mađarske. Mađari generalno ne spadaju u grupu turista koji posećuju našu opštinu i ovo je bila jedna interesantna prilika da ponudimo tom tržištu i da prikažemo ono što mi imamo. Moram priznati da su bili jako zainteresovani, pogotovo za naše proizvođače vina. To je nešto što je njima blisko i ono gde oni vide šansu da dovedu svoje turiste na neku novu destinaciju. Od naših turističkih agencija sa kojima smo pričali, dogovorili smo dolazak turističke agencije koja nudi svoje proizvode po Srbiji, manjim grupama stranih turista. To je jedan segment tog turističkog tržišta koji nije mali i koji možemo mi kao Turistička organizacija Šid da privučemo ovamo s obzirom na to da smo jako blizu Beogradu i da imamo da ponudimo sve ono što je njima interesantno da popuni jedan dan, sa eventualno jednim noćenjem.

Da li Šid još uvek ima problema sa smeštajnim kapacitetom za turiste?
S obzirom na to da su u pitanju turističke ture od jednog dana, mi nemamo više problem sa smeštajnim kapacitetom koji generalno imamo kada su veće grupe u pitanju. Tako da smo mi jako zadovoljni ovogodišnjim nastupom i ono što nam je drago jeste, da su zadovoljni i naši su izlagači koji su bili sa nama, kako Vojna ustanova Morović tako i proizvođač vina koji se prvi put našao na bilo kom sajmu turizma. Njihovi utisci su veoma pozitivni. I ubuduće se nadamo nekoj boljoj saradnji.

Koliko su sajmovi važni na promovisanju turističke ponude jedne opštine?
Pre petnaestak godina sajmovi su bili osnovni način prezentovanja. Tada smo imali priliku da stupimo u direktan kontakt sa konzumentima, odnosno potencijalnim turistima. Razvojem moderne tehnologije, internet je preuzeo tu ulogu. Međutim ono što je veoma bitno to su upravo ti sastanci koje ne možete imati putem interneta i ne možete stupiti u kontakt sa turističkim agencijama koje se bave onim što vas interesuje. Zbog toga su važni sajmovi turizma, gde se više oslanjamo na segment profesionalnog usavršavanja i poslovnih kontakata koji se stvaraju.

Da li je zabeležena poseta većeg broja turista šidskoj opštini u odnosu na prethodne godine i koje su to turističke destinacije koje turisti najčešće posećuju?
U protekle tri godine zabeleženo je povećanje broja noćenja. Iz godine u godinu mi imamo sve veći broj poseta. Uglavnom su to ljudi koji dolaze na jednodnevne izlete. Mi vodimo evidenciju o posetama turističkog info centra koga otvaramo i neradnim danima za najavljene grupe i imamo evidenciju o posetama sa Spomen obeležja „Sremski front“. I jedno i drugo prati povećanje broja poseta. Tako da statistički gledano mi smo ispunili naš zadatak. Turisti obično obilaze spomen kompleks „Sremski front“, Galeriju slika „Sava Šumanović“, a mi im ponudimo da pogledaju Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“, crkvu Svetog oca Nikolaja i crkvenu riznicu. S obzirom na to da je naša opština veoma rasprostranjena, oni se sami odlučuju da li će ići u severni deo opštine ili u južni deo. U poslednje vreme većina grupa turista se odlučuje za degustaciju vina u nekoj od vinarija.

Postoje li planovi za otvaranje još neke turističke destinacije u šidskoj opštini?
Staza zdravlja na Lipovači bi trebalo da počne sa izgradnjom i radovi bi trebali biti završeni do kraja novembra. Za taj prvi deo sredstva u iznosu od tri miliona dinara su obezbeđena iz ministarstva. To je samo jedan deo sredstava koji će nam pokriti neke od troškova. Iz opštinskog budžeta opredeljeno je 700.000 dinara, za iste namene. Mi ćemo radove započeti, a nadamo se da će to ujedno biti signal i privatnom sektoru koji postoji na tom lokalitetu, da i oni ulože neka sredstva, kako bi eventualno počeo sa radom i postojeći restoran i depodans koji su sada van funkcije. Nadamo se da ćemo u periodu od naredne tri godine, imati završenu stazu koju će i lokalno stanovništvo i svi turisti moći da vide i obiđu.

Koliko je po Vašem mišljenju kod lokalnog stanovništva razvijena svest o značaju turističkih potencijala u šidskoj opštini?

Mislim da građani toga nisu svesni. Ali je to i za očekivanje. Naša opština nikad nije bila turistička destinacija. Ipak mislim da se svest polako menja kod ljudi. Samim tim što i lokalno stanovništvo vidi da smo interesantni drugim ljudima. Ujedno je to i prilika da ih podstaknemo da posete neke od lokaliteta, koje sigurno nikada nisu obišli iako znaju da postoje. Bez podrške i svesti lokalnog stanovništva gubi značaj sve što ovde imamo. Ako lokalno stanovništvo ne vidi interes u tome, onda teško da možete izgraditi jednu turističku destinaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.