19.10.2017.
Kolumna: Četke & Metle

Mlaćenje gloginja

U jednom od prošlih brojeva M novina gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, govorio je o tome kako naknade šteta po sudskim presudama koje zaposleni vode, i dobijaju, protiv mitrovačkih osnovnih i srednjih škola padaju na teret lokalne samouprave. „Mi ne želimo javašluk u školama, ali direktori škola su upozoreni da ne kreću u disciplinske postupke i otpuštanje zaposlenih ukoliko zaista ne postoji ozbiljan prestup“, izjavio je Sanader i dodao da će se „preispitati rad svih direktora, s obzirom na to da je i stav ministarstva prosvete da je potrebna smena direktora koji ulaze u masovne sudske sporove bez valjanog razloga“.
Neposredni povod za ovu gradonačelnikovu izjavu bio je sudski spor koji je učitelj Mate Žarko vodio protiv OŠ „Slobodan Bajić Paja“. Mate Žarko je dobio sudski spor protiv škole i njene direktorke zbog toga što je nezakonito otpušten. Sud je naložio da se Žarko vrati na posao i da mu se zbog toga što je bio van radnog odnosa godinu i po dana isplati milionska odšteta. Rok u kome je škola trebala da isplati odštetu učitelju Žarku ističe ovih dana, pa će se po svoj prilici ići na prinudno izvršenje.
Ovo nije usamljeni slučaj u „Bajićevoj“ školi. Prema našim saznanjima vodi se još jedan postupak protiv škole. Kakva će biti njegova sudbina, videćemo.
E sad, kako će gradonačelnik Vladimir Sanader uspeti da „preispita rad“ direktorke Ankice Jević i šta to u stvari znači, takođe ćemo videti. Valjda. Fakat jeste da je dotična nanela budžetu Grada štetu koju će svi Mitrovčani plaćati. Ali joj ni to ne bi dosta, nego i dalje otpušta radnike i tera kera po mitrovačkom sudu. Ima jedna narodna izreka o tome kako je lako izvesnom stvari gloginje mlatiti. Upravo to radi Ankica Jevtić, a za sada, izgleda, nema ko da je zaustavi u tom avanturizmu. Doduše, „preti“ joj se preispitivanjem rada, što samo po sebi ne znači ništa, ali može i da znači, ukoliko se njeni politički zaštitnici izmaknu.
To sa gloginjama nama, poreskim obveznicima i finansijerima gradskog budžeta, se često dešava. Kazne za propuste u radu svih direktora, funkcionera i ostalih, plaćamo mi, i samo mi. Takva su pravila, na žalost. Baš u skladu sa narodnom poslovicom o gloginjama. A da nisu, da dotična Ankica mora iz svog džepa da isplati Mati Žarku milion i kusur dinara, drugačiju bi pesmu pevala. I tri puta bi razmislila da li da ga otpusti ili ne. Ovako, briga Ankicu za sudsku presudu. Ona mlati gloginje pa mlati. A što i ne bi kad je ništa ne boli?
I dok Ankica mlati gloginje, gradonačelnik Sanader neka razmišlja o tome kako će Mati Žarku da plaća sudske odštete. I ne samo Mati Žarku. Ko zna koliko takvih slučajeva ima po školama i gradskim ustanovama. Mate Žarko je bio pod lupom javnosti, drugi nisu, a trebalo bi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.