29.09.2017.
Aktuelno, Izdvojena vest

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“

Prvih 20 godina rezervata

Ove godine obeležava se 20 godina od kad je Vlada Srbije proglasila Zasavicu za specijalni rezervat prirode prve kategorije i, što je bilo neobično za to vreme, dala ga na upravljanje Pokretu gorana Sremske Mitrovice. Prvih 20 godina postojanja Specijalni rezervat prirode Zasavica proslavio je danas na Vizitorskom centru. Bila je to prlika da se upravnik rezervata Slobodan Simić zahvali neobičnim poklonima svima onima koji su protekle dve decenije pomagali i promovisali rezervat. Ujedno je promovisana i fotomonografija koju je pripremio Ljubiša Tešić.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i Jordan Aleksić, nekadašnji ministar ekologije u vreme kada je Zasavica proglašena za specijalni rezervat prirode prve kategorije.

– Ovih 20 godina krunišemo sa sto novih vrsta flore i faune u Zasavici, sa puno organizama na crvenoj svetskoj listi, jedinstvenih primeraka za Balkan i Srbiju i uopšte jednim dobrim, mogu reći najboljim, naučnim istraživanjem. Mi smo dokazali da je Zasavica potpuno opravdano proglašena rezervatom i da je ona i dalje izvor netaknute prirode i
neverovatnog biodiverziteta. Naša deviza je 20 godina ljubavi i zaštite – poručio je Slobodan Simić i dodaje da su sve opštinske političke garniture od 1997. godine do danas podržavale Zasavicu.
– To je u Srbiji bilo nezamislivo, ali na primeru Zasavice i to se pokazalo kao moguće – istakao je Simić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.