20.09.2017.
Aktuelno

Mitrovački Dom zdravlja ostao bez direktora

Neočekivana ostavka dr Vladimira Lukića

Nakon deset meseci provedenih na mestu vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici, dr Vladimir Lukić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacje, podneo je ostavku. Svoju odluku objašnjava time da ne želi da kolege izgube poverenje u njega, a mnogi su mu nedavno zamerili što je poništio odluke o specijalizaciji.
– Shvatio sam da ovaj posao nije za mene. Kao čovek koji se uvek trudio da izađe u susret kolegama, jer znam u kakvim uslovima rade, sada me optužuju da nisam hteo da ih pošaljem na specijalizaciju. Mislio sam da ostanem još neko vreme v.d. direktor, dok se barem malo ne poboljšao uslovi za rad na Hitnoj, ali zbog nekih teških reči koje su pale, odlučio sam da podnesem ostavku – kratko je prokomentarisao svoju odluku dr Vladimir Lukić.
Podsetimo, dr Lukić je na mesto vršioca dužnosti direktora mitrovačkog Doma zdravlja postavljen voljom skupštinske većine mitrovačkog parlamenta 23. novembra prošle godine.
Kako situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije sjajna, dr Lukić se tokom svog desetomesečnog mandata susretao sa mnogim problemima. Prema novom kadrovskom planu koje je Ministarstvo zdravlja 24. maja dostavilo Domu zdravlja, ova ustanova primarne zdravstvene zaštite bila je uskraćena za plate 29 radnika zaposlenih na određeno vreme, među kojima je i 11 lekara.
– Da se ne bi prekinuo kontinuitet rada Doma zdravlja i da bi svi građani dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu mi smo kao ustanova preuzeli na sebe obavezu da isplaćujemo lični dohodak za te zaposlene do kraja avgusta. U dogovoru sa rukovodstvom lokalne samouprave od septembra zarade za 10 lekara i četiri medicinska tehničara isplaćuje Grad Sremska Mitrovica – rekao je nedavno dr Lukić.
Zbog velikih finansijskih izdataka za plate zaposlenih Dom zdravlja nije bio u mogućnosti da u potpunosti realizuje planirane obaveze oko renoviranja ambulanti i nabavke medicinske opreme za ovu godinu. Dr Lukić bio je mišljenja da je u ovo momentu važnije sačuvati izvršioce posla nego adaptirati prostor ambulanti, dok je najpotrebnija medicinska oprema nabavljena.
Zbog nekih svojih odluka nije bio omiljen. Te je za naše novine javno progovorio da ima saznanja da pojedinim pacijentima kojima su naplaćivane usluge nisu izdati fiskalni računi. Tako je pre nekoliko meseci izjavio da Dom zdravlja manji broj usluga naplaćuje i da pacijenti kojima je naplaćena usluga moraju dobiti i fiskali račun.
– Ukoliko ne dobiju račun to mogu prijaviti pravnoj službi Doma zdravlja. Ovo navodim zbog toga što smo imali indirektnih saznanja da su pacijenti platili uslugu a nisu dobili fiskalni račun – govorio je dr Vladimir Lukić.
I na kraju kap koja je prelila čašu, bilo je javno negodovanje šest lekara kojima je direktor dr Vladimir Lukić prvo odobrio, a zatim poništio odluke o specijalizaciji, odnosno subspecijalizaciji. On je svoju odluku na veoma jasan način obrazložio, ako mu šest lekara ode, neće imati ko da radi.
– Jako je nezgodno odrediti ko će ići na specijalizaciju bez pravilnika. Zbog toga sam napisao pravilnik i odredio jasna pravila. Pri tom sam unapred rekao svojim pomoćnicima da se kandidatima za specijalizaciju i subspecijalizaciju kaže da možda neće biti upućeni na stručno usavršavanje, ali da pravimo konkurs ukoliko se stvore uslovi. Međutim, ove godine došao sam u situaciju da sam prema novom kadrovskom planu morao da otpustim 11 lekara. U vreme kada je raspisan konkurs još uvek se nije znalo šta će biti sa njihovim ugovorima, da li će Grad stati iza nas i na sebe preuzeti finansiranje tih lekara. Ostao bih bez lekara, ne bi imao ko da leči ljude, i na sebe nisam mogao da preuzmem tako veliku odgovornost. Pogotovo što lekari koji odlaze na stručno usavršavanje više deo specijalističkog staža ne odrađuju u ustanovi u kojoj rade, već odmah odlaze sa strane, a na Domu zdravlja je da njihovo upražnjeno mesto popuni iz sopstvenih sredstava, kojih mitrovački Dom zdravlja više nema – rekao je dr Lukić.
Takva njegova odluka stvorila je veliki gnev kod lekara, te se čini da dr Lukić, kao čovek iz poštene porodice, nije mogao na svojim plećima da iznese toliki pritisak. Bolelo ga je to što nije shvaćen, iako su sve njegove odluke donete u korist pacijenata, smatrajući da je dužnost svakog lekara da brine pre svega o pacijentu i kako njemu da pomogne.
I na samom početku njegovog mandata, mnoge je začudila njegova odluka da prihvati direktorsko mesto u Doma zdravlja, jer ga svi poznaju kao poštenu i nekonfliktnu ličnost. A danas da bi vodio neku ustanovu ili preduzeće, potrebna je nažalost da imaš i dozu bezobrazluka u sebi. Tu osobinu, po svemu sudeći dr Lukić ne poseduje, te se dostojanstveno povukao sa funkcije.
Prema kuloarskim pričama dr Lukića na mesto direktora Doma zdravlja naslediće dr Miroslava Ševo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.