20.09.2017.
Kultura

Izložba u Zavičajnom muzeju u Rumi

Pijetet i opomena

Plakatiranje genocida je naziv izložbe koja je 15. septembra otvorena u Zavičajnom muzeju Ruma, u organizaciji Muzeja Vojvodine, Zavičajnog muzeja Ruma, Malog istorijskog društva Novi Sad i Društva novinara Vojvodine.
Izloženo je preko 70 nemačkih i hrvatskih nacističko-ustaških plakata u Sremu za vreme Drugog svetskog rata iz perioda 1941 – 1945. godine.
Autor ove izložbe je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine. On kaže da je povod za izložbu 75. godina od tragičnih događaja u leto 1942. godine kada je kroz akcije neprijatelja i pokretni preki sud ubijeno preko 6.000 Srba u Sremu, dok je desetine hiljada završilo u logorima.
– Ja sam u proteklih 20 godina ih sakupljao i to su plakati, uglavnom, iz muzeja i arhiva Srema, ali i Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Zemuna. Objavio sam i knjigu u kojoj se nalazi mnogo više plakata nego na ovoj izložbi. Ova nakazna država NDH, dok su mislili da će pobediti, oni su se hvalili svojim zločinima i to su i objavljivali u funkciji zastrašivanja i propagande. Mnogo više je onih koji su ubijeni, kao Sava Šumanović, bez ikakvog suđenja, i to je neplakatirani genocid. Ovo su sve originalni dokumenti – produkti nemačke oružane sile i NDH. Dužnost je naša da se podsećamo tih perioda, da prepoznajemo i danas one ideje i ideologije koje tome liče i do toga vode. Svedoci smo, na žalost, povampirenja tih ideja i mnogi od ovih plakata imaju i potpis „za dom spremni“, što vidimo i danas, i što opominje. Ustaška ideja je bila da se trećina Srba pobije, trećina prevede u Hrvate i da se trećina protera. Dakle, ovo je podsećanje istorijskim faktima na jedno zlo vreme – rekao je dr Drago Njegovan.
Đorđe Vukmirović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje kaže da, kada bi sve ono što se vidi na ovoj izložbi trebalo da stane u dve reči, te dve reči bi bile pijetet i opomena.
– Prva je naklon žrtvama u Sremu, a njih je preko 6.000, za manje od mesec dana, od polovine avgusta do polovine septembra 42.godine, a reč opomena znači da ova izložba ima svrhu da se to što se desilo ne sme zaboraviti, iz poštovanja prema žrtvama, ali i zato što smo i danas svedoci da dželate hoće da pretvore u pravednike, a zlikovce u svece. Ova izložba je upravo opomena da to nikako ne sme da se dogodi – rekao je Đorđe Vukmirović.
Snežana Janković, direktorka Zavičajnog muzeja Ruma je ukazala da ova izložba ima za cilj da podseti na period koji je u Sremu bio izuzetno težak, kao i u celoj zemlji.
– Mi želimo da ovom izložbom, kao i sledećom koja se otvara 26. septembra o narodnim herojima, a potom imamo i promociju zbornika o početku rata u Vojvodini – da malo podignemo tu kulturu sećanja, koja kod nas nije baš na zavidnom nivou. Ovo je nastavak izuzetno dobre saradnje sa Muzejom Vojvodine – kaže Snežana Janković.
O istorijatu plakata , pogotovo ovim političkim, govorio je i Đorđe Bošković, istoričar u Zavičajnom muzeju Ruma.
– Ovi plakati na jezgrovit i verodostojan način prikazuje suštinu vremena u kojem su nastali, u ovom slučaju o ratu na području Srema. Dugo vremena nismo imali izložbu koja se bavi tematikom Drugog svetskog rata u Sremu. Ako nepristrasno posmatramo ovaj period, na osnovu istorijskih činjenica, kako starih, tako i novootkrivenih, ne može se poreći da su nosioci antifašističke borbe u Sremu bili skoro isključivo pripadnici NOP-a, a kako je rekao poznati istoričar Predrag Marković, da bi Sremci trebalo da budu ponosni jer su bili među prvima u toj borbi protiv fašizma – rekao je Đorđe Bošković.
Izložba „Plakatiranje genocida“ na jedan nov, životniji, način daje pogled na vreme koje je je u Sremu ostalo zapamćeno kao „krvavo“.
Ovu izložbu su omogućili Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Novog Sada i rumska opština. Zainteresovani je mogu pogledati do 6. oktobra.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.