02.09.2017.
Aktuelno

Carski Sirmijum - grad legendi

Mitrovčani se upoznali sa tajnom rimske kuhinje

U organizaciji Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, i uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ sinoć je u mitrovačkom Gradskom parku otvorena trodnevna manifestacija „Carski Sirmijum – grad legendi“. Prve večeri festivala, na rimskoj trpezi posetioci su se upoznali sa običajima, receptima i tajnama rimske kuhinje i mogli su da probaju neke od specijaliteta.
Svetlana Sabo, direktorka Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica rekla je da će tokom trajanja festivala publika imati priliku da oseti slast Probusovih vina i upozna se sa drevnim zanatima, kostimima i običajima.
– Sve što ćete videti delo je Mitrovčana, većinom amatera, učinjeno sa mnogo strasti entuzijazma i rada. Prepoznajte želju da naš grad, naša Sremska Mitrovica, naš drevni Sirmijum bude ovenčan slavom carske prošlosti i dobije festival koji će biti privlačan gostima, turistima, a nas Mitrovčane podsetiti koliko toga imamo čime možemo da se ponosimo i dičimo – istakla je Sabo.
Festival je zvanično otvorio predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, a podršku su pružili i predstavnici lokalne samouprave.
Večeras od 20.30 časova u amfiteatru Gradskog parka, biće održan najstariji mitrovački festival – XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIUM SVETLOST REČI“. U muzičkom delu Festivala nastupiće „MAESTRE“.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.