17.08.2017.
Kolumna: Izvestan pogled

Cirkus na Ginekologiji

Navodni zahtev za prekid radnog odnosa, bivšeg načelnika Ginekološkog odeljenja dr Dragana Malobabića i njegovog kolege dr Slavka Arbanasa, još uvek „visi u vazduhu“. Niti doktori odlaze sa Ginekologije (jedan je trenutno na bolovanju, drugi na godišnjem odmoru), niti povlače svoj zahtev za prekid radnog odnosa, čime se farsa sa Ginekološkog odeljenja razvlači u nedogled.
I dok ginekološki cirkus već počinje da uveseljava dokon svet, u Opštoj bolnici (u okviru koje radi dotično odeljenje), kao i po gradu se priča da Policija koja već neko vreme češlja rad na Ginekologiji, nailazi na sumnjive tragove rada u prethodnom periodu.
Ono o čemu se već otvoreno govori među osobljem sa Ginekološkog odeljenja, jeste da se među nestalom dokumentacijom, zbog čega su obavešteni Tužilaštvo i Policija, skrivaju i dokazi o višegodišnjoj pljački. Konkretno, radi se o nestalim novčanim sredstvima od prekida trudnoće. Naime, novac od prekida trudnoće se uvek, kao i danas uostalom, uplaćivao na blagajni i za to su pacijentkinje dobijale odgovarajaću priznanicu. To je uvek bilo pravilo na Ginekologiji. Sem, kako tvrde na Ginekološkom odeljenju, za vreme jednog od načelnika, kada se abortus plaćao u kešu.
Da li je toga bilo i u kojoj meri, nadajmo se da će utvrditi Tužilaštvo, ako bude političke volje to jest. Inače, stvar je vrlo jednostavna, žena koja dođe da uradi abortus, plati uslugu medicinskoj sestri, umesto na blagajni. Ako osoba koja je izvršila abortus, traži račun, ona ga dobije, a ako ne (a takvih je dosta, jer mnogima od njih ne treba „uspomena“ na abortus), sestra jednostavno može da zadrži novac i da ga kome treba.
Ako se uzme koliko je ova pljačkaška prevara trajala, može se pretpostaviti da se radi o milionskim sumama.
Da li ovakva praksa ima dodirnih tačaka sa zahtevima za prekid radnog odnosa dr Dragana Malobabića i dr Slavka Arbanasa, ne možemo da znamo.
Ono što je svakako zanimljivo jeste činjenica da su njih dvojica i nakon mesec dana od kad su najavili da su podneli zahtev za raskid radnog odnosa, još uvek na platnom spisku Bolnice i još uredno ne dolaze na posao. Ali za to vreme primaju državnu platu, jer su čas na godišnjem odmoru, a čas na bolovanju.
Oni koji se sećaju odlaska brojnih doktora iz Opšte bolnice (viđeniji anesteziolozi, patolozi, hirurzi…), sigurno ne pamte da se od „odlaska“ sa državne sise pravila tolika šarada. Ljudi su dali otkaz i otišli na svoju stranu. Ali, „odlazak“ ove dvojice ginekologa pretvorio se u cirkusku predstavu. Sistem „piškiću-kakiću“, „držite me da ne odem“ i „hvalite me usta moja, da vas ne pocepam“ pretvorio se u opštu sprdnju na Ginekološkom odeljenju.
Da cirkus bude još zanimljiviji, dr Malobabić je na fejsbuku otvorio stranicu pod nazivom „Podrška dr Draganu Malobabiću“. Pošto nam baš nije bilo do kraja jasno, hteli smo da pitamo dr Malobabića, u vezi čega je ta „podrška“, ali nam se nije javljao na telefon, niti je odgovarao na SMS poruke. Šta će mu podrška, od koga (ili protiv koga), kad još uvek sedi u Bolnici, prima uredno platu i ne dolazi na posao, jer je na bolovanju?
Da li je možda doktor želeo da ga pacijenti mole da „odustane od otkaza“ i vrati se na Ginekologiju, sa koje još uvek nije otišao.
Sudeći po komentarima na „mreži“, dr Malobabić se kanda baš nije proslavio. Ima tu dosta onih koji ga hvale i daju mu „podršku“, ali ima boga mi i onih koji ga prozivaju za najteže propuste. Nešto čime se nijedan lekar ne bi ponosio, a ne onaj koji želi da bude „najomiljeniji i najvoljeniji“.
Ako dr Malobabić, ipak reši da se javi ovom novinaru i objasni ceo ovaj kalambur, možda će i nama ponešto biti jasnije?

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.